10 x Doen, Zien, Horen en Lezen in de tentoonstelling Safe Spaces

01.06.21 Femke Gerritsma 6 minuten lezen

Wederom staat Arcam van onder tot boven volledig in het teken van een actueel thema. Vanaf 5 juni 2021 kan je ons weer bezoeken om de tentoonstelling ‘Safe Spaces – Recht op ruimte in de stad’ te ontdekken.

Want de strijd voor zichtbaarheid, acceptatie en bescherming van alle Amsterdammers is nog niet gestreden. Met deze tentoonstelling nodigen we je uit om te overdenken welke impact ontwerp kan hebben op de zichtbaarheid van sociale groepen.

Kom je langs? Dit is wat je te wachten staat:

DOEN

1. Wandel door de architectonische installatie Kaleidoscope.

Deze installatie is een conceptuele interpretatie van het Hubertushuis van Aldo van Eyck, een toevluchtsoord en opvang voor kwetsbare vrouwen en moeders.

Kaleidoscope is ontworpen door het curatorial research collective (crc) en tentoongesteld als onderdeel van Dutch Design Week 2020 aan de TU Eindhoven. Speciale dank gaat uit naar de Aldo+Hannie van Eyck Foundation.

2. Ontdek het verschil tussen je veilig voelen en veilig zijn.

Veiligheid in de stad wordt gemeten aan de hand van harde en zachte gegevens. Veiligheid gaat over criminaliteit en geweld, maar ook over overlast, verwaarlozing en inrichting openbare ruimte. Een stad met weinig criminaliteit is dus niet per definitie een plek waar mensen zich ook veilig voelen.

Deze kaart, gemaakt door Cognizant, laat zien hoe de veiligheid in Amsterdam is veranderd in 2019 ten opzichte van 2014. Draai aan de knoppen en zie de ontwikkelingen in je eigen wijk

3. Daal af naar de ‘panic room’ voor een betoverende ervaring

Hoe zou de wereld eruit zien als de mens er niet (meer) was? Een van de meest onderbouwde antwoorden op deze vraag is te vinden in het boek ‘The World Without Us’ van Alan Weisman. Hij beschrijft in detail op welke manier de natuur alles (weer) over zou nemen na het verdwijnen van de mensheid.

Kunstenaarsduo BetweenTwoHands visualiseert dit proces in de installatie Ecognosis, een semi-permanente installatie die nog zeker t/m oktober 2021 te zien is!

4. Volg de architectonische ontwikkeling van Amsterdam op onze gloednieuwe Tijdlijn!

Met dank aan toevoegingen van onze bezoekers en het netwerk van Arcam is de Tijdlijn Amsterdam 2000-2030 nu in definitieve vorm op de kade van Arcam te bekijken. Let ook op de laatste deur, die toont de toekomst van Amsterdam volgens een genodigde, binnen het thema van de staande tentoonstelling. Deze keer is het de eer aan stadsdichter Gerswhin Bonevacia.

ZIEN

5. Sta oog in oog met maquettes van Gouden AAP 2021 winnaar Studioninedots

Waar mogen we nog dromen, en is er ruimte om deze om te zetten in daden? De coronacrisis maakt het verlangen naar fysieke ruimtes, samenzijn en optimisme voelbaar. Op zoek naar manieren om plekken te kunnen gebruiken, ontstaan creatieve oplossingen, van concertbalkons tot (sociale afstands) cirkels in het park.

Wat als we gebouwen maken waar mensen niet vanaf kunnen blijven: onweerstaanbare ruimtes? De maquettes en posters uit het project Wandervoids, geïnitieerd door Studioninedots, Lesley Moore en Kirsten Hannema, tonen zo’n wereld.

6. Duik het nachtleven in en dans uit urgentie

Om te kunnen dansen, is ruimte nodig. Sommige dansen creëren nieuwe ruimtes. De ruimte voor expressie die eruit voortvloeit, is een onmisbare humuslaag voor een open, creatieve stad. Neem plaats in de ‘cockpit’ van Arcam en bekijk de video-installatie ‘I Dance Alone. Crowds and Gestures’ van kunstenaar, onderzoeker en curator Bogomir Doringer.

7. Reis met de Hogeschool van Amsterdam af naar de ArenA boulevard

Het grote plein rond de Johan Cruijff­ ArenA is momenteel afgestemd op 100.000 bezoekers op piekmomenten, maar als het rustig is, is het plein veel te onpersoonlijk en groot. Het voelt dan onveilig aan. Met licht, sensoren en geluid kan een publieke ruimte worden aangepast aan verschillende gebruikersbehoeften.

In het project Responsive Urban Spaces onderzocht de Hogeschool van Amsterdam hoe interactieve technologie in de openbare ruimte kan worden ingezet.

HOREN

8. Neem plaats in de Podcast Panorama

Wil je meer horen over wat feminisme en feministische theorie kan doen voor het ontwerpen van inclusieve steden voor iedereen? Luister in onze Podcast Panorma met uitzicht op het Oosterdok de podcast van Arcam’s Architect in Residence Afaina de Jong, in gesprek met drie auteurs.

LEZEN

9. Verdiep je in de geschiedenis van gebouwen en monumenten van bedreigde of miskende groepen in Amsterdam

Wat ooit een verborgen zolder of kelder was (Ons’ Lieve Heer op Solder, Moskee Al Kabir), is getransformeerd tot zichtbare en permanente architectuur (Posthoornkerk, Westermoskee). Gebouwen zijn soms letterlijk een bewijs van maatschappelijk erkenning (zoals voor alleenstaande werkende vrouwen in de Oranjehof, 1942). Monumenten bieden soms heel concreet een plek (zoals het Homomonument voor de LGBTQIA+-gemeenschap, 1984).

10. Lees de column van Indira van ’t Klooster ‘Feminisme op haar Nederlands’

Een feministische stad is een stad waarin verschillen in geslacht, huidskleur of fysieke beperkingen geen ongelijkheid (meer) creëren, en waarin alle gebruikers zich veilig, gezien, begrepen en erkend voelen.

Architecten kunnen daaraan bijdragen. Onderdeel van zo’n ontwerppraktijk is het vaststellen van een woordenschat, die handvatten biedt om te stad opnieuw te analyseren en vervolgens te verbeteren.

Nieuwsgierigheid gewekt?

Klik op de button voor meer info en boek je gratis tijdslot!

Website by HOAX Amsterdam