Anne Geenen en David Schmidt – Waterpaviljoen Sluisbuurt

04.05.21 Arcam

Site Practice is een multidisciplinair architectuur- en ontwerpbureau dat wordt geleid door architecten Anne Geenen en David Schmidt. Het bureau werkt sinds 2018 in Mumbai en Amsterdam vanuit een sterke betrokkenheid met het maak- en bouwproces. Met een bijzondere aandacht voor sociale, ecologische en economische duurzaamheid ontwerpen ze gebouwen, plekken en objecten in Zuidoost-Azië, India, het Midden-Oosten en Europa.

Paviljoen Waterplein Sluisbuurt
Ontwerp van Anne Geenen en David Schmidt - Site Practice

“Er is niet enerzijds een menselijk ecosysteem en anderzijds een natuurlijk ecosysteem, maar één enkele ecologie die de ondeelbare werkelijkheid van het levensproces omvat.” 1

Het nieuwe paviljoen aan het Waterplein in de Sluisbuurt is een theater, een openlucht bioscoop, een podium, een dansvloer, een plek om te zitten, samen te komen, te ontmoeten, op te klimmen en vanaf te springen.

Het paviljoen begint bij de kade van basalt, overgroeid met korstmossen. Daarop een platform van hergebruikte Amsterdamse meerpalen. Op elkaar gestapeld vormen ze een trap. Daaromheen een structuur van meerpalen en vergrijsd hout. Aan de binnenkant geverfd als kleurrijk lichtend baken aan het plein en in de buurt.

1: Tim Ingold, The Perception of the Environment: Essays on Livelihood, Dwelling and Skill (London, 2000), chapter 1.

Masterclass Houtbouw

Dit plan is onderdeel van de Masterclass Houtbouw en de daarbij behorende online tentoonstelling van de voorstellen voor een houten paviljoen aan het Waterplein in de Sluisbuurt.

Website by HOAX Amsterdam