Bezoek deze zomer vier tentoonstellingen over water in Amsterdam!

Zomertips

05.07.22 Arcam

Door de groei van de stad en de klimaatverandering wordt het complexe watersysteem van Amsterdam in de toekomst steeds zwaarder belast. Het is hoog tijd dat we het gesprek over overstromingsrisico’s op gang brengen. Eén van de mogelijkheden om dat gesprek te voeren is samen met kunstenaars en architecten de risico’s en kansen in beeld te brengen.

En dat is precies wat een aantal tentoonstellingen deze zomer in Amsterdam doet. Een rondje langs vier – zeer uiteenlopende – tentoonstellingen over water en klimaat.

The Ways of Water
Melkweg Expo - t/m 10 juli

Wees er snel bij, want deze groepstentoonstelling als onderdeel van het Holland Festival is nog te bezoeken t/m 10 juli in Melkweg Expo. Met fotografie en kunstinstallaties onderzoekt The Ways of Water de relatie tussen mens en water: de afhankelijkheid, maar ook de ondergeschiktheid van de mens aan water. Een tal van (inter)nationale en multimedia kunstenaars onderzoeken de invloed van door de mens veroorzaakte klimaatverandering, vervuiling en uitputting van het water op onze planeet.

Waterkracht
Grachtenmuseum - t/m 29 januari 2023

Het Grachtenmuseum bekijkt het urgente waterthema natuurlijk vanuit de Amsterdamse grachten. Sinds het begin van de 20e eeuw is de kwaliteit van het grachtenwater geleidelijk aan steeds meer verbeterd. Hoe is dit water schoner geworden, hoe wordt het beheerst en gebruikt en wat gebeurt er met Amsterdam als de zeespiegel stijgt? Deze wetenswaardigheden over het grachtenwater leer je in het Grachtenmuseum kennen aan de hand van de fotografische werken van fotograaf en filmmaker Gosse Bouma, die soms wel 100 jaar oud lijken, totdat je op details gaat letten.

Buitenexpo Here Comes the Flood
Van Eesteren Museum – t/m eind juli 2022

Tot eind juli kan je aan de Noordzijde van de Oosterplas, voor het Van Eesteren Museum, de buitenexpo Here Comes the Flood van kunstenaar Rem van den Bosch gratis bekijken. De foto’s tonen hoe hoog het water komt als de dijken breken door bijvoorbeeld overstroming of door klimaatverandering. Voor de fototentoonstelling in Amsterdam fotografeerde Van den Bosch naast herkenbare plekken door het hele land, ook kwetsbare plekken in onze hoofdstad, zoals Watergraafsmeer en het Vondelpark.

Vloeibare bouwsteen – ontwerpen met water in Amsterdam
Arcam – t/m 27 november 2022

Waar deze drie bovenstaande tentoonstellingen veelal samenwerken met kunstenaars en fotografen, bekijkt Arcam met ‘Vloeibare bouwsteen’ de wateropgave vanuit de ontwerpwereld. Met welke actiepunten moeten architecten van nu aan de slag voor een waterbestendige toekomst in 2050?

Doordat je als bezoeker ook zelf kunt spelen met nieuwe watermaquettes leer je te denken als een ontwerper en ontdek je de effecten van de keuzes en kansen waar we nu voorstaan.

Website by HOAX Amsterdam