De Museumnachtroute van Arcam voor architectuurfanaten

03.11.22 Arcam

Arcam slaat dit jaar de Museumnacht als deelnemend museum zelf een keertje over. Dat betekent dat we zelf weer eens op pad kunnen tijdens de Museumnacht op 5 november, waarbij je uit meer dan 60 locaties kan kiezen!

Voor architectuurfanaten die zich in de breedte willen verdiepen hebben we per stadsdeel een hoogtepunt geselecteerd. En ook als je niet naar de Museumnacht gaat (want altijd uitverkocht) zitten er veel expotips tussen!

Dit is de route van Arcam.

Oost - De Studio van Nemo
Installatie - Energy Junkies Dancefloor & Silent Disco

We beginnen dicht bij huis! Ook aan het Oosterdok gelegen, op het Marineterrein, vind je De Studio van NEMO. Lekker dansen én tegelijkertijd energie opwekken, dat kan tijdens Museumnacht met de Energy Junkies Dancefloor. Zet je silent disco koptelefoon op en laat je beste dancemoves los op deze energiezuinige dansvloer!

Zuidoost – Bijlmer Parktheater
Expo en meer - Museum of Rejected Alter-Ego’s

Het Bijlmer Parktheater uit 2009, ontworpen door Paul de Ruiter Architects is op zichzelf een bezoekje waard! En tijdens de Museumnacht verandert het Bijlmer Parktheater voor even in The Museum of Rejected Alter-Ego’s. Deze avond staat in het teken van het stemmetje in je hoofd, het engeltje op je schouder, je schaduwkant en personages waarin je verandert als je op de dansvloer staat. In dit programma kanaliseren schrijvers en kunstenaars hun zachtere, sexyer, romantischer, heroïscher of gemenere kant en laten ze de controle even los. Maar wat gebeurt er met je authentieke ‘Zelf’ als je opgaat in je alter-ego?

Zuid – Move Amsterdam
Expo en meer - Night at the Moveseum ft. Street Art Frankey

In Move Amsterdam komt het thema mobiliteit op een kunstzinnige manier tot leven door kunstenaar Street Art Frankey. Tijdens Museumnacht komt het abstracte thema mobiliteit op een kunstzinnige manier tot leven. Een selectie kunstwerken van Frankey is samen met werken uit de eigen collectie van Move te zien. Kunsthistorici leiden je rond en nemen je mee door de niet eerder vertelde verhalen erachter. Speciaal voor deze avond heeft Frankey een interactief kunstwerk gemaakt, waarbij hij zich heeft laten inspireren door de kracht van mobiliteit.

Nieuw-West – Van Eesteren Museum
Spel - Architecten Bullshit Bingo

Onze architectuurvrienden van Van Eesteren Museum mogen niet ontbreken in dit lijstje, en al helemaal niet vanwege hun geniale ‘Architecten Bullshit Bingo. Luister naar de moeilijkste woorden in de Nederlandse taal, het liefst samengevat in een context. Streep weg en win. Wie het eerst zijn kaart vol heeft wint!

West - Amsterdamse School Museum het Schip
Spoken Word Luister en huiver: Indonesische spookverhalentour

Sinds de komst van een aantal Indonesische objecten gebeuren er onverklaarbare dingen in het museum. Voorwerpen wisselen van plaats, er zijn vreemde schaduwen te zien en het schijnt zelfs dat er een zaalwacht is verdwenen… Een dappere gids neemt je mee op een verkenning van de verlaten bovenverdieping van het museum en vertelt je de engste Indonesische spookverhalen. Als je durft tenminste…

Noord – Stichting NDSM-werf
Expo en meer - Opening lichtexpositie NDSM Light

Voor de nieuwe lichtexpositie ‘NDSM Light’, die tijdens de Museumnacht officieel gelanceerd wordt, nodigt Stichting NDSM-werf (licht)kunstenaars uit een spotlight te zetten op onbelichte zaken in de publieke ruimte. Wie voelt zich er welkom, gezien en gehoord, wie is er (on)zichtbaar? Nationale en internationale kunstenaars Belit Sag, Romain Tardy en Cosimo Scotussi creëeren speciale lichtwerken voor NDSM die op verschillende plekken opduiken; tussen kranen en betonnen platen in, en aan de waterkant van het IJ.

Centrum – Waag Futurelab
Eten & Drinken - AA Bar

Algoritmische aanbevelingen bepalen wat we horen, kijken, weten en liken. Maar kan een algoritme ook bepalen wat we drinken? Tijdens Museumnacht drink jij ‘whatever the algorithm is having’. Wat weet ons AA (Alcoholisch Algoritme) over jouw diepste alcoholische verlangens? Kom erachter bij de AA cocktailbar

We hadden het beloofd. Deze lijst is voor liefhebbers van de volle breedte van de wereld van architectuur, het werkveld van Arcam! Volgend jaar hopelijk weer een goeie afterparty bij Arcam.

Website by HOAX Amsterdam