Welke architectuurprojecten hebben Amsterdam in het afgelopen jaar écht veranderd? De Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) 2025 bekroont het beste bouwproject binnen de gemeentegrenzen, waarbij zowel de architect als de opdrachtgever in de schijnwerpers staan.
Sinds 2008 stimuleert Arcam met deze prestigieuze prijs het architectuurdebat in de stad. Een vakjury én een publieksjury beoordelen de tien genomineerde projecten, die in maart worden onthuld via Het Parool. Wie sleept dit jaar de felbegeerde AAP in de wacht?
Blijf op de hoogte en ontdek welke projecten Amsterdam vormgeven. Maak kennis met de de zes juryleden van dit jaar.
Ik wil graag creativiteit in gebouwen terugzien en stimuleren
Een gebouw kan een stad en een buurt een baken en ontmoetingsplek bieden
Jury 2025
Een vakjury en een publieksjury bezoeken op 23 mei de tien genomineerde projecten en bepalen uiteindelijk wie de prestigieuze prijs binnensleept. De vakjury van de AAP 2025 bestaat uit Anouk Reintjens (ontwikkelingsmanager AM), Jarrik Ouburg (architect en mede-oprichter HOH architecten) en Peggy Brandon (Japanoloog en communicatiespecialist).
De driekoppige publieksjury wordt gevormd door Tisja Korthals Altes (onderzoeker en adviseur diversiteit en inclusie), Josephine Jongbloed (schrijver en creatief ondernemer bij Ommetje met Tom) en Peter Dieleman (trainer en coach sociale en psychische hulp).
De vakjury van 2025
Anouk Reintjens
Ontwikkelingsmanager bij gebiedsontwikkelaar AM
“Architectuur heeft niet alleen de kracht om de fysieke ruimte te veranderen, maar ook om de sociale en maatschappelijke dynamiek van een buurt te versterken. In deze onzekere tijden, waarin samenhang en verbinding meer dan ooit essentieel zijn, is het belangrijk dat architectuur en stedenbouw bijdragen aan het creëren van een gemeenschap die elkaar ondersteunt en een leefomgeving die echt impact maakt. Het is mijn overtuiging dat een goed ontwerp pas echt geslaagd is wanneer het ook de samenleving ten goede komt.”
Jarrik Ouburg
Architect en Mede-oprichter van HOH Architecten
“Uniek aan de Amsterdamse Architectuurprijs is dat het een prijs is voor zowel architect als opdrachtgever. Een goed gebouw ontstaat door een goede samenwerking, waarin beiden elkaar uitdagen en stimuleren om een project te realiseren dat de oorspronkelijke vraag overstijgt, rekening houdend met haar gebruikers en fysieke en maatschappelijke context. Ik kijk uit naar de bezoeken aan de projecten en de gesprekken met architecten, opdrachtgevers én gebruikers over het overstijgende karakter van hun project.”
Peggy Brandon
Japanoloog en Communicatiespecialist
“Voor mij gaat architectuur om meer dan alleen een gebouw. Je gebouwde omgeving draagt bij aan hoe je opgroeit in de stad, aan de beleving van je buurt. Het biedt herkenningspunten en een gevoel van thuiskomen. Een gebouw kan een stad en een buurt een baken en ontmoetingsplek bieden. Mijn ambitie voor de Amsterdamse Architectuurprijs dit jaar is om de kracht van architectuur als verbindende factor te benadrukken, een gebouw dat niet alleen esthetisch waardevol is, maar ook bijdraagt aan de leefbaarheid en sociale cohesie binnen de stad.”
Dit is de Publieksjury 2025
Tisja Korthals Altes
Onderzoeker en adviseur diversiteit en inclusie
Tisja Korthals Altes is geboren (28 jaar geleden) en getogen in Amsterdam. Opgegroeid in Nieuw-West en woont nu gelukkig samen met haar vriendin en kat in de Hoofddorppleinbuurt. Zij werkt in het hoger onderwijs als adviseur en onderzoeker op het gebied van diversiteit en inclusie. Haar vrije tijd besteed ze, naast haar Funda-verslaving, graag aan een mooie film, een onafhankelijke boekenwinkel of een leuke kroeg.
“Als Amsterdammer wandelend door de stad zie je de rijke geschiedenis, zijn mooie en slechte kanten. Mijn interesse gaat uit naar hoe de ruimte wordt ingericht om samen te komen, de dialoog aan te gaan en onze gedeelde stadsgeschiedenis te verkennen, erkennen en een plek te geven. Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe nieuwere architectuur in Amsterdam hiermee omgaat.”
Josephine Jongbloed
Schrijver en creatief ondernemer bij Ommetje met Tom
Josephine Jongbloed schrijft over Amsterdam en is creatief ondernemer. Ze ontdekt en vertelt stadsverhalen via Instagram (Ommetje met Tom) en haar Substack-nieuwsbrief (Ommetje). In juni verscheen haar eerste boek Kijk Omhoog, Amsterdam!. Geïnspireerd door Fran Lebowitz en Italy Segreta romantiseert ze het stadsleven en duikt ze dieper in verhalen om de stad en haar mensen beter te begrijpen.
“Architectuur is veel zachter dan je denkt, het vormt het karakter van een buurt en hoe mensen zich ermee verbinden. Juist als leek geloof ik in een frisse, bewonersgerichte blik: architectuur moet niet alleen bewonderd worden door professionals, maar vooral begrepen worden door de mensen die ermee leven.”
Peter Dieleman
Trainer en coach sociale en psychische hulp
Peter Dieleman (57) groeide op in Zeeuws-Vlaanderen en woonde 25 jaar midden in het centrum van Amsterdam, op de Wallen. De afgelopen tien jaar heeft hij zijn thuis gevonden in Disteldorp, Oud-Noord – een omgeving die in sterk contrast staat met zijn vorige woonplek. Hij werkt als trainer en coach bij een Amsterdamse organisatie die opvang en begeleiding biedt aan mensen met een sociale of psychische hulpvraag.
Zijn interesse in stedenbouw en architectuur is altijd groot geweest. Als fervent wandelaar verkent hij regelmatig het snel veranderende stadsdeel Nieuw-Noord en Buiksloterham, maar zijn betrokkenheid bij Amsterdam strekt zich uit over de hele stad.
“Ik wil graag creativiteit in gebouwen terugzien en stimuleren. Dat kan een krachtig architectonisch statement zijn, maar ook subtiele details, innovatieve toepassingen van duurzame materialen of een speelse toevoeging die een straat karakter geeft. Daarnaast juich ik alle initiatieven toe die Amsterdam toegankelijk en leefbaar houden voor alle groepen en inkomens. De stad moet een plek blijven voor bewoners, niet alleen voor bezoekers. En boven alles: ik zoek in architectuur ook verrassing, verbeelding en plezier!”