Dit is de vakjury van de Amsterdamse Architectuurprijs 2024

Janna Bystrykh, Bas van Dam en Saundra Williams

07.02.24 Arcam

De Amsterdamse Architectuurprijs 2024 wordt uitgereikt door een vak- en publiekjury aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse project van afgelopen jaar. Met deze prijs stimuleert Arcam sinds 2008 het architectuurdebat in de stad.

Maak kennis met de vakjury die zich gaat buigen over de tien kanshebbers. De tien projecten die meedingen naar de AAP 2024 worden in maart bekend gemaakt.

Wil je ook meedenken over de Amsterdamse Architectuurprijs? Geef je dan op als lid van de publieksjury! (deadline 16 februari 2024).

Vakjury AAP 2024

De vak- en publieksjury bezoeken op 14 maart 2024 de tien genomineerde projecten en bepalen uiteindelijk wie naar huis gaat met de prestigieuze prijs. De vakjury van de AAP 2024 bestaat uit Janna Bystrykh (architect, onderzoeker en Hoofd Architectuur aan de Academie van Bouwkunst), Bas van Dam (medeoprichter en mede-eigenaar van Being) en Saundra Williams (Cultural & Social Impact Consultant).

Janna Bystrykh
Dit soort momenten gaan voor mij over opkomende ideeën, ontwikkelingen, verschuivingen en innovaties in gevestigde praktijken. Ik kijk uit naar de gesprekken, de kennisuitwisseling en naar het leren kennen van de projecten, de ontwerpers, de gebruikers, de materialen, de concepten die ze mogelijk hebben gemaakt en de inspiratie erachter.

Janna Bystrykh is een architect en onderzoeker. Ze is hoofd van de Masteropleiding Architectuur aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst, waar ze de ontwikkeling van een klimaatcurriculum voor architectuur leidt. Ook leidt ze haar ontwerp- en onderzoekspraktijk BYSTRYKH. Janna heeft ervaring opgedaan bij KCAP en was associate bij OMA*AMO. In 2023 voltooide ze haar eerste film, Great Pla/ns, over regeneratieve landbouw en buurtpraktijken in de Verenigde Staten. Janna maakt deel uit van het curatorenteam van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) 2024.

Bas van Dam
Architectuur heeft enorm veel impact op mensen en ik vind het erg belangrijk dat hier zo veel mogelijk aandacht aan wordt gegeven. Door goede gebouwen in het zonnetje te zetten wordt de lat hopelijk iedere keer wat hoger gelegd en zorgt dit voor inspiratie bij anderen. Als ontwikkelaar (die eigenlijk architect had willen worden) probeer ik met een brede blik te kijken naar de inzendingen voor de Amsterdamse Architectuurprijs.

Bas van Dam is medeoprichter en mede-eigenaar van Being, een ontwikkelaar met de ambitie om het anders te doen met als doel het creëren van positieve impact. Being ontwikkelt duurzame gebieden en gebouwen die mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen.  Als B-Corp gecertificeerde ontwikkelaar richt Being zich erop om alles volgens de people, planet, profit filosofie te doen. Bekende projecten van Being zijn de BunkerToren in Eindhoven, het nhow Amsterdam RAI hotel in Amsterdam en het nieuwe hoofdkantoor van DPG Media in Amsterdam Overamstel.

Saundra Williams
Het gaat wat mij betreft over design en stijl en over de sociale beleving van een omgeving. Op welke manier omarmen we diversiteit en inclusie en worden de geschiedenis, de verschillende culturele achtergronden en verschillende inzichten meegenomen in een nieuw perspectief op de omgeving en op onze realiteit. De essentie van mens-zijn is dat wij allemaal op zoek zijn naar een 'sense of belonging'. Een plek of omgeving waar wij ons in herkennen, waar wij ons thuis voelen.

Saundra Williams studeerde Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft ruim 26 jaar ervaring in de maatschappelijke en culturele sector. De afgelopen jaren heeft zij diverse functies bekleed als jongerenwerker, coach, trainer diversiteit en inclusie, manager bedrijfsvoering in het Bijlmer Parktheater, artistiek leider van de opleiding Productie Podiumkunsten bij de AHK en de afgelopen 2,5 jaar werkte zij als programmadirecteur voor het Masterplan ZO. In deze functie heeft zij zich geprofileerd als changemaker op het gebied van community-based werken als onderdeel van strategie en beleid binnen organisaties. Momenteel werkt zij als freelancer en in haar werk staat inclusie, coaching, innovatie en community-based werken centraal.

Save the date!
Programma Amsterdamse Architectuurprijs 2024

In aanloop naar de feestelijke uitreiking op donderdag 25 april (locatie nog even geheim!), vinden er drie gespreksavonden plaats in Pakhuis de Zwijger op donderdag 4, 11 en 18 april. Tickets en RSVP is mogelijk na de bekendmaking van de nominaties medio maart.

De AAP 2024 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, dormakaba, JUNG, QbiQ Wall Systems en Tarkett.

Website by HOAX Amsterdam