Dit zijn de 10 nominaties van Amsterdamse Architectuurprijs 2023!

18.03.23 Arcam

De tien genomineerde projecten voor de zestiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs zijn bekend. Een vakjury en een publieksjury reiken in de Rode Hoed op 10 mei de AAP award uit aan de architect en opdrachtgever van het beste project dat afgelopen jaar is opgeleverd binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil initiatiefnemer Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

Klik op de pijltjes om foto’s van alle tien projecten te bekijken 

10 nominaties

De gebouwen die meedingen naar de AAP 2023 zijn (in alfabetische volgorde vermeld met naam project, architect, en opdrachtgever en waar relevant de landschapsontwerper, interieurontwerper of stedenbouwkundige):

  • De Burman, XOOMlab, Harvey Otten & Joost Vorstenbosch; VVE Burmandwarsstraat
  • De Jakoba, Studioninedots, Buro Sant & Co; Ymere
  • Fietsparkeergarage Stationsplein, Amsterdam, wUrck Architectuur, stedenbouw, landschap & infrastructuur; Gemeente Amsterdam (Verkeer & Openbare Ruimte; Ingenieursbureau)
  • Frederiksplein 1, Office Winhov; Egeria
  • Jakoba Mulderhuis, Powerhouse Company, Marc Koehler Architects, de Architekten Cie.; Hogeschool van Amsterdam
  • Jonas, IJburg, Orange Architects, Felixx Landscape Architects; Amvest
  • Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park, Office Winhov, Studio Linse; Amerborgh International
  • Sluishuis, BIG-Bjarke Ingels Group & Barcode Architects; BESIX Real Estate Development, VORM Ontwikkeling B.V.
  • Stadswerf Oostenburg, Ronald Janssen Architecten, Bastiaan Jongerius Architecten en Paul de Ruiter Architects, Dijk&co Landschapsarchitectuur, Urhahn Stedenbouw & Strategie; Stadswerf Oostenburg Ontwikkeling  (Steenwell en VORM)
  • Wooncoöperatie De Warren, Natrufied Architecture; Wooncoöperatie De Warren
Bekendmaking via Parool

“Glanzende buitenkant is verdacht”, kopt Het Parool op zaterdag 18 maart. Architectuurjournalist Jaap Huisman reflecteert op de 10 kanshebbers en bespreekt kort elke nominatie.

Jury AAP 2023

Een vakjury en een publieksjury bezoeken op 24 maart de tien genomineerde projecten en bepalen uiteindelijk wie de prestigieuze prijs binnensleept. De vakjury van de AAP 2023 bestaat uit Najah Aouaki (econoom en stadsstrateeg voor creatieve en inclusieve steden), Jana Crepon (Partner/landschapsarchitect Inside Outside) en Frederik Vermeesch (Architect/Creatief directeur Rijnboutt).

De driekoppige publieksjury wordt gevormd door Marieke de Feyter (Programmamanager leren en ontwikkelen), Kai Ruchtie (Integraal mobiliteitsadviseur) en Donnie Muller (Lead Creatie bij iO Campus Amsterdam).

 

Drie gespreksavonden in Pakhuis de Zwijger

In aanloop naar de uitreiking organiseren we drie gespreksprogramma’s rondom de nominaties met architecten, opdrachtgevers, juryleden en andere experts vanuit Pakhuis de Zwijger op dinsdag 18 en 25 april en 2 mei 2023.

Uitreiking 10 mei Rode Hoed

De feestelijke uitreiking van de zestiende van de Amsterdamse Architectuurprijs vindt plaats op woensdagavond 10 mei om 20.00 uur vanuit de Rode Hoed.

Early Bird Tickets voor de uitreiking zijn te koop t/m 23 april!
Het is ook mogelijk om enkel een ticket voor de Afterparty te kopen.

 

De AAP 2023 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, dormakaba, JUNG, QbiQ Wall Systems en Tarkett.

Website by HOAX Amsterdam