E-afval als circulair bouwmateriaal voor Private_Eye_Butler_Spy

E-WASTE WALL-ES

02.02.22 Arcam

Wat hebben een knoflookdistributiebedrijf, een serverrenovatiebedrijf, een basisschool in Gouda en een industrieel restafvalbedrijf met elkaar te maken? Deze vier bedrijven leveren het materiaal voor het ontwerp en de opbouw van de tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy, te zien vanaf 11 maart 2022 bij Arcam.

Private_Eye_Butler_Spy richt zich op de impact van technologie op onze fysieke leefomgeving met video, ruimtelijke installaties, maquettes, architectuurprojecten en speculatieve artistieke scenario’s op deze high-tech toekomst. Architect Hanna Runder is verantwoordelijk voor het tentoonstellingsontwerp en organiseerde een workshop met [impromptu] – een collectief van recent afgestudeerde architecten, stedenbouwkundigen en industrieel ontwerpers aan de TU Delft – in het weekend van 29 en 30 januari 2022.

 

Hanna Rudner: ‘Als antwoord op het thema van de tentoonstelling was het concept van de workshop gericht op interactie en hergebruik van e-waste, als symbool voor de tastbare objecten die het resultaat zijn van onze digitale consumptie. Denk aan servers, serverkasten, moederborden, toetsenborden, videobanden en militair signaalafschermingsdoek.

Het concept van de workshop was interactie en hergebruik van E-afval

Tijdens de workshop experimenteerden en testten we verschillende manieren om deze materialen te verwerken en te combineren om tentoonstellingsmateriaal te ontwerpen, in de vorm van sokkels, wanden en bewegwijzering. Het resultaat was een reeks prototypes die een verscheidenheid aan artistieke media kunnen tonen en tegelijk de fysieke overblijfselen van de digitalisering blootleggen. Het was een verkenning naar nieuwe esthetische en structurele betekenissen voor technologische onderdelen die uit hun oorspronkelijke context zijn gehaald.

De materialen verkregen we door samen te werken met verschillende bedrijven in de regio: serverrenovatiebedrijf iuppiter in Rotterdam, industrieel restafvalbedrijf Scrap in Rotterdam, een basisschool Coornhert Gymnasium in Gouda en een knoflookdistributiebedrijf in Ridderkerk.’

Opening Private_Eye_Butler_Spy
Vrijdag 11 maart 2022

Nieuwsgierig naar het resultaat van de workshop, naar het tentoonstellingsontwerp en naar de tentoonstelling zelf? Wees welkom op de opening van Private_Eye_Butler_Spy op vrijdag 11 maart van 17.00-20.00 uur. We maken binnenkort het openingsprogramma bekend.

Over Impromptu

[impromptu] is een jong en dynamisch collectief van architecten, stedenbouwkundigen en ruimtelijk ontwerpers die de huidige processen in de architectuurpraktijk ter discussie willen stellen door middel van experimenten in ‘ruimtelijke improvisatie’ en door in te spelen op lokale materiaal(over)stromingen. Het collectief werd in 2021 opgericht tijdens een 10-daagse ruimtelijke improvisatie workshop op het Franse platteland, getiteld ‘Le Moulin’, georganiseerd door Pepijn Determann en Hadrien Cassan, waarin 10 deelnemers een paviljoen construeerden uit lokale materialen die in de loop van decennia waren verzameld in schuren en op zolders.

E-afval workshopdeelnemers: Ron Barten, Clara Beckers, Kaj Boonstra, Kat Bruh, Hadrien Cassan, Pepijn Determann, Diana Dungyova, Pascal Henle, Allard Meijer, Andreea Pirvan, Hanna Rudner, Hannah Sheerin, Kim Sinnige, Jesse Verdoes.

Over iuppiter

iuppiter is een onafhankelijke wereldwijde distributeur van opgeknapte serveronderdelen en op maat gemaakte gebruikte servers. Zij zijn een internationale reseller van alle grote merken CPU, geheugen, opslag, en andere serverhardware. Betrouwbaarheid en flexibilteit staat hoog in het vaandel, je vind er de hoogste kwaliteit hardware tegen de laagst mogelijke prijs, met een snelle levering. Blader door hun voorraad op iuppiter.nl.

Deze workshop is mogelijk gemaakt door Impromptu, iuppiter, Scrap Rotterdam, Coornhert Gymnasium Gouda en Garlic & Spices Ridderkerk

Website by HOAX Amsterdam