Endless Amsterdam ExpoLab

Een interactieve kaart als 'conversation piece'

13.04.21 Arcam

De tentoonstelling EndLESS Amsterdam (20 november 2020 – 28 februari 2021 bij Arcam), stond in het teken van de circulaire stad in wording.

Voor het 5D ExpoLab, de experimentele, multimediale speelruimte in het hart van Arcam, werkten we samen met studenten van de Master Digital Design van de Hogeschool van Amsterdam. Het resultaat is een interactieve kaart als ‘conversation piece’ over de route naar een 100% circulaire stad.

Studenten van de HvA, Civic Interaction Design over hun bijdrage aan de tentoonstelling EndLESS Amsterdam

Studio Playa, de naam van het studententeam gekoppeld aan Arcam, ontwierp een interactieve verhalende ervaring die burgers informeert en de dialoog aanzwengelt over de circulaire doelstellingen van Amsterdam voor 2050. Deze ervaring stelt gebruikers in staat om met behulp van een touchscreen te navigeren door een verhaal dat voor hen wordt geprojecteerd.

 

Verteltechnieken

Studio Playa baseerde hun prototype op drie datasets die hen door AMS Institute en Rebel Group werden aangereikt: de bebouwde omgeving, voedsel en organisch afval, en consumptiegoederen.

Om de complexe informatie beter verteerbaar te maken en een menselijke band op te bouwen tussen de bezoeker en de ervaring, onderzocht en testte het team verteltechnieken die kunnen worden toegepast op tools voor stadsplanning, aangezien het verhaal een belangrijke rol speelt bij het toegankelijk en licht maken van Citymaking-projecten voor het publiek.

Innovaties
Welke kennis is opgedaan?

Gebruikers voelen zich meer verbonden met de gegevens en de boodschap wanneer personages en verhaallijnen zijn opgenomen. Om bezoekers te helpen actiever betrokken te raken bij de inhoud, werden personages opgenomen om de gegevens op een meer persoonlijke manier te helpen uitleggen.

Om het denken van het publiek te sturen, werden vraag- en antwoordfuncties gebruikt om na te denken over de belangrijkste punten die de ontwerper wilde overbrengen.

Vergelijkingen tussen gegevens werden gebruikt om gebruikers te helpen de gegevens op een meer tastbare manier te begrijpen.

Verdiep je in 4D Citymaking

Binnen de Master Digital Design vond dit onderzoek plaats in het kader van 4D Citymaking. Deze titel verwijst naar de 3D-indeling en de fysieke, gedeelde ervaring van het stadsmodel, plus participatie, discussie en debat die worden toegevoegd als een vierde dimensie door programmering in een interactieve medialaag.

Lees alles over het onderzoek van vier teams, waaronder Studio Playa, in de online pdf ‘A Field Guide to 4D Citymaking’.

Partners EndLESS Amsterdam ExpoLab

Website by HOAX Amsterdam