Stadsranden

Hoe zien de echte stadsgrenzen van Amsterdam eruit?

03.06.20
Amsterdam kent officiële gemeentegrenzen, maar waar houdt de stad precies op en begint het ‘buitengebied’?

In 2020 onderzochten Arcam en BNA Onderzoek samen met vijf teams hoe we rood (stad) en groen (landschap, scheggen) minder kunnen laten botsen in Het Stadsrandenlab. De vijf multidisciplinaire ontwerpteams onder leiding van UNStudio, Clubhaus Architecten, Harvey Otten, Dutch Architect en ANA, onderzochten ieder een eigen grensgebied.

Het verloop en het ‘nieuwe gezicht’ van de stadsranden kan je nu ontdekken in een unieke animatie waarin de stadsrandenkaart wordt gecombineerd met fietsbeelden van de gehele – nieuwe – stadsrand. Volg de randen van de stad met je eigen ogen en doe in acht minuten een rondje Amsterdam!

De nieuwe Stadsranden van Amsterdam - Een animatie

Met dank aan:
Synergique / Pepijn Borgwat: animatie
Bas van Vuurde: ontwerp
The Bik Picture / Niels Bik: versnelling fietstour GoPro opnames
Fietsploeg: Adriaan Mout – LEVS  architecten / Erik Meijer – Synchroon / Remi Versteeg – Space Encounters / Joost Vos – Benthem Crouwel Architects

De ontwerpstudie ‘Stadsranden-lab’ is een gezamenlijk initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam en Ymere en mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken. De Hogeschool van Amsterdam, de Academie van Bouwkunst Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en het Van Eesteren Museum werken mee als kennispartners.

Website by HOAX Amsterdam