Interview met Architects in Residence 2025 BOOM Landscape

01.04.25 BOOM Landscape

Met het thema “Een Optimisch Rampenplan” onderzoekt Arcam in 2025 hoe we ons kunnen voorbereiden op risico’s in het Noordzeekanaalgebied, zoals chemische incidenten, wateroverlast en grondvervuiling, terwijl we bouwen aan een veilige, energieneutrale en klimaatbestendige stad.

Het jaarprogramma maken we samen met makers, masters en doeners. De nieuwe Architects in Residence van dit jaar vormen het makersteam, bestaande uit Rachel Borovska met BOOM Landscape, TALLER Architects en NEW ENVIRONMENTS.

In drie interviews maak je de komende weken kennis met deze makers en hun optimisme.

Wat als groei niet draait om uitbreiding, maar om ruimte maken, een stap terug doen en ecosystemen laten herstellen?
1. Wie is Rachel Borovska en BOOM Landscape?

Rachel Borovska werkt als landschapsarchitect bij BOOM Landscape, waar ze projecten leidt op het snijvlak van klimaatadaptatie, ecologie en stedelijke transformatie. Tijdens haar studie aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam onderzocht ze hoe omgevingsfactoren zoals wind, steden en landschappen vormgeven, biodiversiteit versterken en het stedelijk klimaat beïnvloeden. Gedreven door haar fascinatie voor wetenschappelijke data, draagt Rachel bij aan BOOM Landscape’s werk en benadering van adaptieve stedelijke strategieën.

BOOM Landscape onderzoekt en ontwerpt hedendaagse (stedelijke) landschappen, van gedetailleerde park- en openbare ruimtelijke ontwerpen tot strategische planning en ontwerpend onderzoek. Centraal staan de karakteristieken van een plek, de spanning tussen publieke en private ruimte en de overgang van landelijk naar stedelijk gebied. Milieuvraagstukken zoals klimaatverandering, verstedelijking en energietransitie dienen als motor voor het creëren van een waardevolle, productieve, biodiverse en authentieke leefomgeving. BOOM Landscape werkt interdisciplinair aan projecten in Nederland en daarbuiten.

Voor ons draait deze residency om exploratie, samenwerking en—misschien wel het belangrijkst—het vinden van plezier in de apocalyps.
BOOM Landscape
2. Waarom doe je mee als Architect in Residence in 2025?

De vrijheid om te dromen—en verder te denken dan het ‘conventionele’—is zowel bevrijdend als inspirerend. We doen mee aan AiR om een nieuwe golf van creativiteit en speelsheid te omarmen, los van vaste kaders en oplossingen. Het is essentieel om open processen te verkennen waarin alles mogelijk is. Dit helpt ons nieuwe ideeën te ontdekken, van anderen te leren en perspectieven te verbreden. Voor ons draait deze residency om exploratie, samenwerking en—misschien wel het belangrijkst—het vinden van plezier in de apocalyps.

3. Waar kijk je naar uit in de samenwerking met Arcam en de andere AiR’s?

Vooral naar het netwerk van kennis. De samenwerking met inspirerende denkers en ervaren mensen prikkelt onze nieuwsgierigheid. De brede kaders maken ons benieuwd naar het eindresultaat.

4. Welke plek of opgave spreekt je aan in het Westelijk Havengebied?

De tegenstelling tussen zware industrie en onverwachte ‘zachte’ natuur. Een Vlindertuin in Ruigoord naast enorme olietanks creëert een surreëel landschap. Ook de microscopische schaal intrigeert ons—de kleinste deeltjes in bodem, water en lucht, hun invloed en de onzichtbare schade die ruimtelijke impact heeft.

5. Hoe kijk je aan tegen (economische) groei in relatie tot de klimaatuitdagingen?

Het traditionele groeimodel heeft grotendeels geleid tot de klimaatuitdagingen. Onze focus op groei ondermijnt ecologische veerkracht en dwingt ons onze definitie van welvaart te herzien. Wat als groei niet draait om uitbreiding, maar om ruimte maken, een stap terug doen en ecosystemen laten herstellen?

6. Welke gedachten kwamen bij je op in de eerste maand van dit project ten opzichte van het thema?

Door gesprekken met denkers beseffen we dat de apocalyps minder spectaculair is dan gedacht. Lisa Doeland’s visie dat het einde geen luide knal maar een zachte fluistering is, dwong ons tot een nieuw perspectief. De apocalyps is nu, en we moeten de juiste vragen stellen.

7. Waar ben je optimistisch over gestemd?

Over mensen die blijven geloven in betekenisvolle verandering, zelfs als politiek cultuur, ecologie en nieuwe waarden als onnodig ziet. Hoop vinden we bij mensen met goede intenties, creativiteit en een visie voor een betere toekomst.

Website by HOAX Amsterdam