Kick-off weekend van de Subjectieve Atlas van Amsterdam

Een terugblik

26.10.21 Arcam

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober 2021 vond de kick-off plaats van de Subjectieve Atlas van Amsterdam.

Met dit langlopende participatieve onderzoeksproject, dat in december 2022 uitmondt in de publicatie van de Subjectieve Atlas van Amsterdam, wil Arcam de aandacht vestigen op onderbelichte belevingen van de stad. Door met acht partners, die elk op hun eigen manier een netwerk hebben van personen die ondervertegenwoordigd zijn in de debatten over de stad, een workshop te organiseren, willen we een collectie van bottom-up stedelijke belevingen in kaart brengen. Met dit project wordt het belang van meerstemmigheid in de stad opnieuw aangekaart.

Livecast Kick-off Subjectieve Atlas van Amsterdam
Terugblik Kick-off Subjectieve Atlas van Amsterdam vanuit Pakhuis de Zwijger
vrijdagavond 22 oktober

Op vrijdagavond 22 oktober startte het project officieel met een lezing in Pakhuis de Zwijger door Annelys de Vet over haar conceptuele geesteskind: Subjective Editions. Met dit onderzoeks- en publicatieplatform publiceerde zij samen met Kurt Vanbelleghem reeds 13 eerdere subjectieve atlassen. Zij werken vanuit de opvatting dat kaarten en andere ruimtelijke visualisaties altijd politiek geladen zijn en vanuit een specifiek perspectief gemaakt.

De film So Settler, Are you a Pioneer? (2020, 6’46’’) van kunstenaar en activist Wouter Stroet kaart de gentrificatie van Amsterdam Noord aan vanuit een artistiek bewonersperspectief. In deze korte film (die je kan terugkijken in de Livecast) zweven we door een distopische façade in Noord terwijl een voice-over vanuit verschillende invalshoeken de veranderingen in Amsterdam noord blootlegt.

Genoeg aanleiding voor een interessant nagesprek, gemodereerd door Anne Vera Veen (Programmamaker en Projectleider Arcam) waar we, naast Annelys de Vet en Wouter Stroet ook Wouter Pocornie uitnodigden aan tafel. Als stedenbouwkundige, en initiatiefnemer van de Bijlmer Believers 3.0, beweegt Wouter Pocornie tussen de wereld van de besluitvorming en participatieve buurtprojecten in. Zijn ervaring met dit laatste zal hij aanwenden om als deelnemende partner van het project een workshop te organiseren in Amsterdam Zuidoost.

Tijdens het gesprek gingen we dieper in op de participatieve elementen in het onderzoeksontwerp, waar we door de samenwerking met de acht partners als organiserende instelling expliciet de touwtjes uit handen geven.

 

Dit zijn de acht partners van de Subjectieve Atlas van Amsterdam

De partners van het project hebben elk op hun eigen manier een netwerk van mensen die ondervertegenwoordigd worden. Hier wordt invulling aan gegeven door een belangenorganisatie zoals IHLIA (archief voor queer geschiedenis), een activistische groep (zoals Verdedig Noord), een ontwerpcollectief door vluchtelingen (zoals We Sell Reality), een kunstenaarscollectief (zoals Radio Voorwaarts), een groep internationale studenten, een sociaal project zoals startblok Elzenhagen (waar studenten en statushouders samenwonen) of door individuen met een groot netwerk zoals Wouter Pocornie. We hebben aan elk van hun gevraagd om mensen uit te nodigen uit hun netwerk om een bijdrage te leveren aan de atlas. Op die manier hopen wij de regie uit handen te geven en zelf niet als een ‘selectiecommissie’ te fungeren.

We vinden het belangrijk dat deze atlas ook terechtkomt bij mensen die beslissingen kunnen nemen over de ontwerpwereld. Daarom is het ook interessant dat sociale woningbouwcorporatie Ymere dit project ondersteund. Ymere wil in haar werking graag de verschillende perspectieven opnemen van diverse bewoners van Amsterdam en heeft daarom een rol als toehoorder in de dit project.

Terugblik Kick-off workshop + vooruitblik
Zaterdag 23 oktober

Op zaterdag 23 oktober hadden we de eerste bijeenkomst bij Arcam met alle partners samen. Tijdens deze workshop dachten we samen na over het verdere verloop van het project. In de komende maanden zullen de partners een workshop organiseren waarbij zij ca. 10 deelnemers uitnodigen uit hun eigen netwerk. In elke workshop wordt in één dag nagedacht over ruimtelijke belevingen en manieren om die te visualiseren. Elke partner presenteerde tijdens de bijeenkomst de ideeën die zij hadden over het organiseren van een eigen workshop en de inhoudelijke insteek die deze zou kunnen hebben.

Elke deelnemer aan de toekomstige workshops maakt, tijdens de workshop of na afloop, een visuele bijdrage die één van de ca. 80 bijdragen van de atlas zal uitmaken. Alle deelnemers worden betrokken bij het redactieproces.

De tussentijdse visuele voortvloeisels uit de workshop worden fysiek tentoongesteld bij Arcam in een publiek toegankelijk redactielokaal.

 

De Subjectieve Atlas van Amsterdam wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Website by HOAX Amsterdam