De laatste twee weken gaan in om de tentoonstelling ‘Vloeibare bouwsteen – ontwerpen met water in Amsterdam‘ (9 juli t/m 27 november 2022) in Arcam te bezoeken.
Je laatste kans om te ervaren hoe water ingezet kan worden als ontwerpmiddel voor een klimaatbestendig Amsterdam!
We hebben een paar werken van de tentoonstelling uitgelicht die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.
Clams - Marco Barotti
In de tentoonstelling zijn fascinerende kunstwerken te zien. Een voorbeeld is deze multimedia installatie, waarin schelpdieren de hoofdrol spelen. Schelpdieren werken als kleine filtersystemen doordat ze verontreinigende stoffen opsporen.
Elke schelp in deze installatie is gemaakt van gerecycled plastic afval. Een micro tonale soundscape creëert een levensechte open- en sluitactie van de schelp, dat zich uit in de trillingen van de clams. Naast de trillingen hoor je geluiden die je meenemen naar een andere wereld. Deze geluiden zijn gebaseerd op metingen van een waterzuiverheidssensor die naast Arcam, in het Oosterdok, is geplaatst.
De installatie vertaalt gegevens uit het Oosterdok via verschillende media, wat interessant is omdat het zich verbindt met de lokale omgeving van Arcam. Op deze manier begeeft ‘Clams’ zich op het snijvlak tussen mediakunst, datasonificatie en ecologische duurzaamheid.
Het Dakplan - Jolein Melis
Een ander interessant ontwerp is ‘Het Dakplan’ gemaakt door voormalig Avans kunststudent Jolein Melis. Een groot deel van de huizen in Nederland ligt onder het NAP (gemiddeld zeeniveau) wat betekent dat er een overstromingsrisico is als het waterpeil stijgt en door de bestaande dijken breekt.
Jolein legt uit dat veel huishoudens niet voorbereid zijn op deze ramp, terwijl veel mensen door de overstroming getroffen zouden worden (50% van de Nederlandse bevolking!). Daarom heeft Jolein een noodpakket voor huishoudens gemaakt dat als redmiddel werkt. Ze legt uit: “het Dakplan bestaat uit een modulaire set dakpannen, hol en van kunststof, die in elkaar kunnen schuiven om een vlot te vormen. Elke dakpan heeft een drijfvermogen van 5 kilogram, zodat je het gewicht zelf kunt regelen.”
Vanwege de stijgende zeespiegel en de voortdurende noodzaak om onze huizen te beschermen tegen toekomstige overstromingen, is het belangrijk om te blijven nadenken over manieren om veilig te blijven. Jolein Melis biedt met deze reddingset niet alleen een levensreddende oplossing, het is ook een middel om mensen gerust te stellen. Als je weet dat je deze noodset in huis hebt kun je hopelijk rustig blijven.
Amsterdams Time Machine
De Amsterdams Time Machine zal ook zeker je aandacht trekken tijdens je bezoek aan de tentoonstelling. De titel klinkt surrealistisch, maar bij Arcam is dit zelfs mogelijk. Op de benedenverdieping van de tentoonstelling zie je een groot interactief scherm. Op het scherm kun je het project “Leven met water” zien.
Het project is tot leven gekomen door een samenwerking tussen Waternet, Arcam, Gemeente Amsterdam, AdamNet, UvA en het Amsterdam Time Machine Team. Dit is een gezamenlijk project dat bezoekers, in het geval van deze tentoonstelling, wil onderdompelen in de geschiedenis van de complexe relatie van Amsterdam met water. Via het scherm kun je handmatig specifieke variabelen aanpassen binnen een gedetailleerd 3D-model van Amsterdam – pas het jaar waarin je je bevindt, het waterpeil en de huurprijzen door de eeuwen heen aan en… kijk wat er gebeurt!
NAP
Als je enige tijd doorbrengt in ‘Vloeibare bouwsteen’ kun je, afgezien van de grotere maquettes, enkele verborgen details tegenkomen die ook je nieuwsgierigheid prikkelen. Weet je bijvoorbeeld wat het NAP-niveau is van de regio Amsterdam Nieuw West, of wat dit niveau eigenlijk inhoudt?
Het NAP is het Normaal Amsterdams Peil, een 0-punt dat ongeveer overeenkomt met het gemiddelde peil van de Noordzee. Dit peil wordt gereguleerd door polders en dijken. Deskundigen kunnen op deze indicator vertrouwen om er zeker van te zijn dat alle variabelen die Amsterdam behoeden voor overstromingen onder controle zijn. Verspreid over de tentoonstelling kun je veel van dit soort details oppikken, die je meer bewust maken van de kunst om een stad die op water is gebouwd in stand te houden.
Bezoek!
Met financiële steun van Waterschap Amstel Gooi en Vecht, het European Media Art Platform (EMAP) medegefinancierd door de Europese Unie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam en alle sponsors van het 5D ExpoLab
Bekijk onze openingstijden en toegangsprijzen.
We Are Public-leden bezoeken de tentoonstelling gratis op vertoon van hun pas!