Leven met water

Te zien in de tentoonstelling Vloeibare bouwsteen

28.06.22 Arcam

In de tentoonstelling ‘Vloeibare bouwsteen – Ontwerpen met water in Amsterdam‘ (9 juli – 27 november 2022) ervaar je dat water letterlijk een vloeibare bouwsteen is voor een klimaatbestendige stad.

Aan de hand van maquettes – van Havenstad tot IJmeer – die speciaal voor de tentoonstelling gemaakt zijn, krijg je een indruk van de keuzes die we nu moeten maken voor een veilige stad in de toekomst. Als Architectuurcentrum kijken we hoe ontwerpers kunnen bijdragen aan een energieneutraal, circulair en waterbestendig 2050.

 

In de tentoonstelling ontdek je bijvoorbeeld voorbeelden van recente waterwoningen, eilandontwikkelingen en gebouwen in, op of aan het water die in nauwe samenhang met het watersysteem zijn ontworpen, in tegenstelling tot het opnemen van een strookje ‘makelaarswater’ (meestal een ondiep waterbassin, niet verbonden met een watersysteem, zodat woningen kunnen worden verkocht als ‘aan het water gelegen’).

Een aantal maquettes van deze voorbeelden zijn tijdens de tentoonstelling te zien op de bovenste verdieping van ons paviljoen!

Sluishuis, 2022
Bjarke Ingels Group (BIG) Barcode Architects

Het Sluishuis in IJburg staat letterlijk in het water van het IJmeer. Door de opgetilde hoek is een waterbinnenhof ontstaan met verbinding tot het omliggende water.

Op de begane grond bevinden zich float-in- en watersportappartementen. Drijvende eilanden met woonboten en tuinen zijn onderdeel van een promenade rondom het gebouw. In de plint zit een gevarieerd programma met onder andere een zeilschool en een watersportcentrum.

IJ-boulevard, 2022
VenhoevenCS

Voor de noordelijke IJ-zijde van Amsterdam Centraal Station heeft VenhoevenCS een fietsenstalling ontworpen onder water met een plein aan het IJ er óp. Daarbij komen (ónder water, tussen de palen die de stalling fixeren) rivierhout als verblijfsplek voor planten en dieren, kokosmatten die het water zuiveren, en biohutten voor jonge en kleine vissen. De palen zelf zijn van poreus beton, zodat planten en mosselen eraan kunnen hechten.

Schoonschip, 2018
Space&Matter (Stedenbouwkundig plan) en diverse architectenbureaus

Schoonschip is een voorbeeld van duurzaam drijvend wonen. De woningen hebben warmtepompen die warmte aan het kanaalwater onttrekken en een smartgrid, dat wordt gevoed door onder andere 500 zonnepanelen, 30 thuisaccu’s  en 30 groene daken. De bouwmaterialen zijn veelal natuurlijk. Veel  arken zijn van  hout gebouwd en het gebruik van staal en beton is tot een minimum beperkt.

Ponsteiger, 2020
Arons & Gelauff architecten

Op de plek van de pontsteiger in het IJ, die sinds de jaren vijftig dienst deed als vertrekpunt van het veer tussen Amsterdam en Noord-Holland, staat nu woongebouw Pontsteiger. Vanaf alle kanten blijven de zichtlijnen onder het gebouw open en is zowel het IJ als Amsterdam-Noord goed te zien. De verbinding tussen de stadsdelen Noord en West wordt met het pontveer aan de Pontsteiger ook fysiek gelegd.

Kantoor Waternet, 2006
AHH

Aan het Somerlustpark, in de bocht van de Amstel, staat het kantoor van Waternet, ontworpen door het bureau van Herman Hertzberger. De westelijke toren rust op een sokkel, vormgegeven als een begroeide dijk, die geleidelijk overgaat in de landelijke waterkant. In de sokkel zijn de parkeergarage en de dienstruimten ondergebracht. De oostelijke toren staat op poten in een vijver waaruit het regenwater wordt gefilterd om in het gebouw te worden hergebruikt.

Vloeibare bouwsteen

Deze watervoorbeelden vormen een klein onderdeel van deze tentoonstelling die vanaf 9 juli bijna 5 maanden te zien is door het hele Arcam-paviljoen! Zo word je bij binnenkomst verwelkomd door een muurvullende video-installatie die het verhaal van het water in Amsterdam vertelt. Deze video-installatie is speciaal gemaakt door Studio Shosho voor Vloeibare bouwsteen en gaat een interactie aan met de bijzondere watermaquettes die jij kan bedienen!

Vanaf 1 juni 2022 heft Arcam entree tot het bezoeken van de galerie en de tentoonstellingen. Koop nu alvast je ticket voor je bezoek aan de nieuwe tentoonstelling!

Volwassenen: € 4,00
Studenten: € 2,00
Entree 0-12 jaar: € 0,00
Entree 12-18 jaar: € 0,00
Entree begeleider bezoeker met beperking: € 0,00

Met financiële steun van Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam en alle sponsors van het 5D ExpoLab

Website by HOAX Amsterdam