Dit zijn de mensen die de stadsranden van Amsterdam hebben onderzocht! Deze vijf teams onderzochte op initiatief van Arcam en BNA Onderzoek hoe we rood (stad) en groen (landschap, scheggen) minder kunnen laten botsen. Samen met de teams willen we nieuwe manieren vinden om ‘rood en groen’ tot een aantrekkelijk stuk stad te integreren, wat in de praktijk vaak verfrommelde gebieden blijken.
De teams gingen tot aan de zomer van 2020 aan de slag met de Amsterdamse stadsrand die in dit onderzoek als voorbeeld dient voor alle steden met een hoge verstedelijkingsdruk.
Stadsrand Amstelscheg – Amstelkwartier:
Marjan van Herpen en Claudia Temperilli, Clubhaus Architecten; Machiel Spaan, M3H; Robert Koerts, ROC Amsterdam; Remco Rolvink en Berrie van Elderen, bureau VE-R.
Stadsrand Amsterdamse Bosscheg – Zuidas:
Misja van Veen, Dana Behrman, Maria Zafeiriadou en Cadgas Delen, Van Berkel en Bos UNStudio; Maarten Ouboter, Waternet; Christopher Hendrik en John de Vries, Rademacher / De Vries; Peppie Wiersma, LUDWIG.
Stadsrand Diemerscheg – Amsterdam Zuidoost:
Jannie Vinke, ANA architecten; Gert Jan Wisse en Simona Serafino, Bureau B+B; Walter Dresscher, De Natuurlijke Stad; Lars Mosman, DubbelL buurtontwikkelaars; Esther Vlaswinkel, SVP
Stadsrand Scheg van West – Geuzenveld:
Ahmed Oueld Hadj, Dutch Architect BV; Ahmed Baadoud, voormalig Stadsdeelvoorzitter; Wouter Pocornie, 26H.
Stadsrand Waterlandscheg – Buikslotermeer:
Harvey Otten, Harvey Otten Architectuur; Saline Verhoeven, Landschap Noord Holland; Bas Kok, Olivia media; Joost Vorstenbosch, XOOMlab; André Langenberg, BERGcs.
Startbijeenkomst
De geselecteerde teams mochten vrijdag 14 februari 2020 gelijk aan de bak tijdens de startbijeenkomst. Deze stond in het teken van nader kennismaken; met de studie, met de andere ontwerpteams, met de klankbordgroepen, met de projectpartners en natuurlijk met de stadsrand! Na een plenaire start bij Arcam vertrokken de ontwerpteams onder leiding van een gebiedsexpert van de gemeente Amsterdam en in gezelschap van hun klankbord en studenten – die zich eveneens met deze opgave gaan bezighouden – richting hun stadsrand. Daar werden de teams tijdens een fietsexpeditie bijgepraat over de ins and outs op de verschillende locaties.
Voorzien van deze input, was het nu aan de ontwerpteams om verdere stappen te zetten. De eerste stap was de analyse van hun stadsrand. Daarna werkten de teams tot aan de zomer aan een visie op de toekomst van hun stadsrand en aan nieuwe ontwerptypologieën op straat- en gebouwniveau.
De ontwerpstudie ‘Stadsranden-lab’ is een gezamenlijk initiatief van Arcam en BNA Onderzoek en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam en Ymere en mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken. De Hogeschool van Amsterdam, de Academie van Bouwkunst Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en het Van Eesteren Museum werken mee als kennispartners.