Marianne Mentink – Waterpaviljoen Sluisbuurt

'Connected Sluisbuurt'

04.05.21 Arcam

Marianne Mentink is een kersverse ontwerpster uit Rotterdam. Met een scherp oog voor detail en hart voor de gebruiker ontwerpt ze plekken in de stad.

Connected Sluisbuurt
Een ontwerp van Marianne Mentink

Een houten paviljoen om de nieuwe bewoners van Sluisbuurt te verbinden. In dit nieuwe paviljoen wordt een enkel houten element herhaald om diverse configuraties te creëren. Iedere bewoner van Sluisbuurt kan zich een element toe-eigenen waarmee een bijdrage aan het paviljoen kan worden geleverd en mensen samen komen om te bouwen aan hun eigen buurt.

De houten elementen worden gemodelleerd met 3D programma’s, waarna het gemakkelijk kan worden uitgelezen in een CNC zaagmachine. Door het seriematige van één element is het productie proces heel efficiënt en door het kleine formaat de transportkosten laag.

Met deze techniek kunnen diverse configuraties worden gemaakt, zoals een muur, een koepel en meubilair voor de openbare ruimte. Hierdoor kan het paviljoen meer zijn dan alleen één aangewezen plek, maar wordt het onderdeel van het complete waterplein en de nieuwe Sluisbuurt.

Het voorstel voor het paviljoen bestaat uit een basisvorm. De basis kan worden gebruikt voor een plek van samenkomst voor de wijk. Vanuit deze basis kan het paviljoen worden uitgebreid. Voor bijvoorbeeld een wijk festival waarbij presentaties worden gegeven, of voor een markt zodat het paviljoen beschutting kan bieden aan kraampjes.

Met deze techniek laten we zien wat de mogelijkheden zijn van hout, 3D modelleren, CNC zagen en collectiviteit in nieuwe buurten.

Masterclass Houtbouw

Dit plan is onderdeel van de Masterclass Houtbouw en de daarbij behorende online tentoonstelling van de voorstellen voor een houten paviljoen aan het Waterplein in de Sluisbuurt.

Website by HOAX Amsterdam