Playing Architecture – het spel om de stad’ was eerder in een andere samenstelling te zien in het Architectuurcentrum Wenen met de titel ‘Serious Fun’. Arcam haalde deze tentoonstelling, gecureerd door cultureel antropoloog Mélanie van der Hoorn, naar Amsterdam – mét toevoeging van Amsterdamse voorbeelden – en vroeg architect Dafne Wiegers erbij voor het ontwerp van de tentoonstelling.
Maak kennis met de curator en de ontwerper van ‘Playing Architecture – het spel om de stad’.
Wees ook welkom op de opening van de tentoonstelling op vrijdagmiddag 9 december om 17.00 uur!
Van strips via films naar games
Mélanie van der Hoorn’s drieluik
Mélanie van der Hoorn werkt als onderzoekster, curator en docente onder de naam Gratwanderung (tocht over een bergkam). De tentoonstelling Playing Architecture vormt samen met de publicatie ‘Serious Fun’ het slotstuk van een drieluik waarin ze architectuur naast andere representatiedisciplines onderzoekt.
In 2012 publiceerde ze het boek ‘Bakstenen & Ballonnen: Architectuur in stripvorm’, met tentoonstellingen in onder andere het ABC Architectuurcentrum in Haarlem.
Jean Nouvel, Rem Koolhaas, Bjarke Ingels, Norman Foster: al deze toonaangevende architecten hebben ooit de stripvorm gebruikt om hun projecten te presenteren of te reflecteren op de sociaal-politieke context waarin deze tot stand komen. In dit onderzoeksproject zijn projecten onder de loep genomen waarin architecten, op zoek naar alternatieve grafische uitingsvormen, een brug hebben geslagen naar de zogenaamde ‘negende kunst’. Het stripmedium bleek op drie manieren van betekenis voor de architectuur: als architectuurkritiek, als (re)presentatievorm en in enkele gevallen zelfs als (onderdeel van een) ontwerpmethode.
Deel 2 van haar drieluik zag in 2018 het levenslicht met Spots in Shots: Narrating the Built Environment in Short Films. Spots in Shots onderzoekt een selectie van weinig bekende maar fascinerende korte films die tussen 1990 en 2017 in Europa en de VS zijn gemaakt en die vertellen over architectuur en stedenbouw. Op basis van interviews met de filmmakers vraagt het boek hoe cinema de publieke belangstelling voor het oeuvre van architecten kan aanwakkeren.
En in 2022 is daar – eerder al in Wenen en nu in Amsterdam – het derde en laatste deel van haar drieluik te bezoeken bij Arcam waarin Mélanie je meeneemt in de representatiewereld van architectuur en games.
Playing Architecture – het spel in de stad’ biedt een nieuw perspectief op spellen door de lens van de architectuur met zes units, van architectuurtours door het virtuele tot poppenhuizen voorbij het stereotype.
Ook dit keer is er bij haar onderzoek een publicatie verschenen bij nai010 publishers. De publicatie Serious Fun is voor €39,95 verkrijgbaar via de website van nai010 of tijdens een bezoek aan de tentoonstelling bij Arcam.
Gefascineerd door de digitalisering van ons leven
Dafne Wiegers over haar vernieuwende werk als architect
De oplettende Arcamvolger heeft vorig jaar al eens kennisgemaakt met Dafne Wiegers in de reeks Nieuwe Partners bij Amsterdamse architectenbureaus.
Dafne Wiegers begon in 2011 als stagiair bij AHH, het bureau van Herman Hertzberger, en is daar – op een korte onderbreking na – nooit meer weggegaan. Sinds 2017 afgestudeerd en sinds 2019 partner, zet ze de sociale bureautraditie voort, maar met de focus op de huidige, digitale samenleving, en in het bijzonder gamespace. Daarnaast doceert Dafne aan verschillende Academies van Bouwkunst over dit onderwerp.
Het meest bijzondere project van de afgelopen jaren was volgens Dafne Wiegers het Alienware Training Facility van Team Liquid in Utrecht (i.s.m. VenhoevenCS). Een complex met trainingsfaciliteit, hoofdkantoor en sociale ruimte voor de e-sporters van Team Liquid, professionele gamers dus. Dit project is natuurlijk te zien in de tentoonstelling.
Haar fascinatie voor fysieke én digitale architectuur bood de aanleiding om haar bij het tentoonstellingsteam te vragen:
‘Ik ben altijd gefascineerd geweest door de digitalisering van ons leven en wat fysieke architectuur kan leren van digitale architectuur en de ruimte in games. De lessen die we als architect van gamers en gamespace leren, kunnen we daarna ook toepassen op andersoortige gebouwen. Zet de lessen in om bijvoorbeeld een school te maken met dezelfde soort fascinerende ruimtelijke sequenties die je in digitale ruimtes vindt. Of creëer een plek waar je graag je tablet voor uit zet en naartoe gaat, en niet alleen omdat het moet. Als architect kunnen we dit soort fantastische ideeën omsmeden tot tastbare ruimten waar mensen in samenkomen.
Ik wil pleiten voor een avontuurlijke en fragmentarische architectuur gebaseerd op de rijkdom en ambiguïteit van de online- en gameruimte. De wereld kan net zo spannend worden als een game!’
Kom naar de opening en de tentoonstelling!
Wees welkom op de opening van de tentoonstelling ‘Playing Architecture – het spel om de stad‘ op vrijdagmiddag 9 december om 17.00 uur bij Arcam.
Gelieve je komst te reserveren via het formulier. De reservering is niet op persoonlijke uitnodiging of naam, iedereen kan zich opgeven!
De tentoonstelling is te bezoeken van 10 december 2022 t/m 28 mei 2023 van dinsdag t/m zondag tussen 13-17 uur.