Haven-Stad ontwikkelt zich tot een complete stadswijk in het westen van Amsterdam, waar wonen, werken, voorzieningen en groen hand in hand gaan. Maar hoe bouw je woon-werkwijken op een locatie die momenteel nog wordt gekenmerkt door actieve havenbedrijvigheid? En welke uitdagingen komen hierbij kijken?
In aanloop naar de tentoonstelling Horizon Haven-Stad 2075 (opening op 15 november 2024), lichten we tweewekelijks een deelgebied van Haven-Stad uit. Zo krijg je stapsgewijs inzicht in deze langverwachte stadsuitbreiding die gericht is op het aanpakken van het woningtekort in Amsterdam.
#2 De Houtveemloods - Omgaan met havenerfgoed
5 november 2024
De Houtveemloods in de Mercuriushaven van Amsterdam, gerealiseerd in de jaren ’50, is een bijzonder architectonisch voorbeeld van functionele, industriële bouw uit de wederopbouwperiode. De loods, met zijn robuuste stalen constructie van 160 x 160 meter en ruim 20 meter hoogte, was specifiek ontworpen voor de opslag en verwerking van hout en biedt een krachtige, open ruimte met hoge plafonds en brede ingangen die ideaal zijn voor logistieke operaties. Het eenvoudige, sobere ontwerp sluit nauw aan bij de industriële omgeving en benadrukt de identiteit van het havenlandschap: een plek van arbeid en bedrijvigheid.
Hoewel het gebouw op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, draagt het sterk bij aan de historische gelaagdheid en het erfgoed van Amsterdam. De Houtveemloods blijft, ondanks moderne ontwikkelingen rondom Haven-Stad, een visueel en symbolisch ankerpunt. Momenteel herbergt de loods pallets, maar de toekomst biedt kansen om nieuwe, creatieve functies te integreren zonder haar karakteristieke identiteit te verliezen.
Hoewel de Houtveemloods (nog) geen officieel monument is, vertegenwoordigt het een waardevol stuk industrieel erfgoed. Met de opkomst van Haven-Stad rijst de vraag wat de toekomst van dit historische gebouw zal zijn. Zou de loods kunnen worden omgevormd tot een culturele hub met exposities over de houtindustrie of een creatief centrum voor lokale ondernemers? Ook biedt het ruimte voor duurzame functies, zoals groene initiatieven of pop-up markten. Diverse herbestemmingen kunnen inspiratie bieden: winkelcentrum Brazilië in Amsterdam Oost, de LocHal in Tilburg, de Van Gendt Hallen op Oostenburg en de Kromhouthal in Noord. Het integreren van de loods in nieuwe plannen is cruciaal om de rijke geschiedenis van Amsterdam te behouden en te verbinden met de moderne stadsontwikkeling van Haven-Stad.
Denk mee over de toekomst!
In de tentoonstelling Horizon Haven-Stad 2075 speelt het interactieve onderzoeksstation een essentiële rol voor het verkennen van de deelgebieden.
Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de vraag: Hoe gaan we om met het naoorlogse havenerfgoed? Is het behoud van industrieel erfgoed voor jou belangrijk? Het onderzoeksstation biedt een divers aanbod aan thema’s die relevant zijn voor de herbestemming van de houtveemloods, zoals sloop, wonen, duurzaamheid, recreatie, zorg, buurtfunctie, erfgoed etc. Bezoekers kunnen uit deze thema’s kiezen en worden gevraagd om drie onderwerpen te selecteren die zij het meest waardevol vinden. Wat zou de nieuwe functie van de loods kunnen zijn? Kan de Houtveemloods dienen als een culturele hub of een creatieve ruimte?
Horizon Haven-Stad 2075
Horizon Haven-Stad 2075 (15 november 2024 – 23 maart 2025) belicht de ingrijpende transformatie van Amsterdam, met de stadsuitbreiding van 40.000 tot 70.000 woningen in Haven-Stad. Terwijl de stad in 2025 haar 750-jarig bestaan viert, biedt deze tentoonstelling een blik op de toekomst. Ontdek belangrijke thema’s zoals havenarchitectuur, verdichting en duurzaamheid door de ogen van fictieve personages.
Kom op vrijdagmiddag 15 november 2024 naar de opening en ontdek hoe jouw mening kan bijdragen aan deze enorme stadsontwikkeling!