In 2021 inventariseerde Arcam de nieuwe partners bij 15 grote Amsterdamse architectenbureaus in de afgelopen vijf jaar. Zo maakten we kennis met 33 nieuwe partners. Maar niet iedereen kiest voor een rol binnen een bestaand bureau. Een eigen bureau geeft immers veel vrijheid, meer zichtbaarheid en meer invloed op wat je belangrijk vindt in de architectuur. In deze reeks presenteren we de komende periode een tiental nieuwe bureaus die de afgelopen jaren zijn opgericht.
Omschrijf je bureau
Lyongo architecture is opgezet door Lyongo Juliana. Het bureau heeft kantoor in Willemstad, Curaçao en in Amsterdam, Nederland. We streven naar een meer diverse en inclusieve stedenbouw en architectuur. Architectuur gaat wat ons betreft om ruimtelijke antwoorden op sociale opgaven. Dat is het uitgangspunt bij de ontwerpen van lyongo architecture. We werken aan spraakmakende en moderne gebouwen, dat doen we met een team van acht.
Ik vind dat gebouwen en openbare ruimten voor iedereen (toegankelijk) moeten zijn en ook zo moeten voelen.
Het bureau heeft een divers portfolio, met hotels, scholen, brandweerkazernes, ziekenhuizen, sociale huurwoningen en luxe appartementen. Dat doen we in het hele Nederlandse Koninkrijk: Curaçao, Aruba, Bonaire, Saba, Sint-Maarten, St. Eustatius en Nederlandse steden.
Practice what you preach: onze collega’s werken in hun vrije tijd ook voor internationale projecten en organisaties met sociale doelen en we leveren al zes jaar een bijdrage aan het architectuurprogramma van IMC Weekendschool West. Daarnaast voert Lyongo onderzoek uit op het gebied van ‘meer inclusieve architectuur en stedenbouw. In 2020 startte hij daarom met een onderzoek als Architect in Residence bij Arcam en zette dit onderzoek voort als fellow bij Pakhuis de Zwijger in het programma Designing Cities For All. In 2022 heeft hij een training opgezet voor stedenbouwkundige en projectmanagers van de afdeling gebiedsontwikkeling van de gemeente in Amsterdam Zuidoost. Verder geeft hij gemiddeld twee keer per maand een lezing of neemt hij deel aan een panel over architectuur en stedenbouw.
Waarom ben je een eigen bureau begonnen?
Mijn eerste bedrijf heb ik in 1999 op St. Maarten opgericht. Vanaf 2008 werd het een architectenbureau met personeel en met een kantoor gevestigd op Curaçao. In 2017 ben ik weer verhuisd naar Nederland, maar bleef ik het bureau op Curaçao aansturen. Na vijf jaar als directeur Caribisch Gebied bij een Nederlands bureau te hebben gewerkt, ging ik in 2022 opnieuw het avontuur aan door ook in Amsterdam mijn eigen bureau op te richten.
Ik vind dat gebouwen en openbare ruimten voor iedereen (toegankelijk) moeten zijn en ook zo moeten voelen. Parken en pleinen moeten ruimte bieden voor iedereen en haar gewenste activiteit. Publieke gebouwen moeten geen afgesloten, statige plekken worden. Het zijn tenslotte de ontmoetingsplekken van onze samenleving. Woningen moeten voor iedereen als een thuis voelen, wie er ook in komt te wonen. Om dat allemaal te kunnen realiseren, besloot ik een eigen bureau te starten om zo de verandering teweeg te gaan brengen.
Welk project ben je het meest trots op?
Het Mangrovenpark in Willemstad op Curaçao is een prachtig voorbeeld van ecologisch herstel en natuurbehoud midden in de stad. Door dit gebied te transformeren tot een toegankelijk park, hebben we niet alleen de ecologie kunnen herstellen, maar ook een stuk natuur beschermd dat voor iedereen toegankelijk is.
Aan welk project werk je nu?
We zijn druk met allerlei interessante opdrachten. Op Curaçao zijn we bezig met de ontwikkeling van een compleet nieuwe woonwijk bestaande uit circa 400 woningen, waarvan de eerste fase al in 2024 wordt opgeleverd! Daarnaast ontwerpen we ook luxueuze appartementen op Curaçao en diverse villa’s op Saba. Daarnaast werken we aan openbare projecten, zoals het Laboratorium in Willemstad, een basisschool op Sint-Maarten en een schoolcampus op Saba. Bovendien houden we ons steeds meer bezig met stedenbouwkundige plannen, zowel in Nederland als in het Caribisch gebied.