In 2021 inventariseerde Arcam de nieuwe partners bij 15 grote Amsterdamse architectenbureaus in de afgelopen vijf jaar. Zo maakten we kennis met 33 nieuwe partners. Maar niet iedereen kiest voor een rol binnen een bestaand bureau. Een eigen bureau geeft immers veel vrijheid, meer zichtbaarheid en meer invloed op wat je belangrijk vindt in de architectuur.
In deze reeks presenteren we de komende periode een nieuwe Amsterdamse bureaus die de afgelopen jaren zijn opgericht.
Omschrijf je bureau
NEW ENVIRONMENTS is een stedenbouwkundig bureau uit Amsterdam. Wij gebruiken ontwerp om welzijn te verbeteren door een dynamische relatie tussen mens en omgeving vorm te geven. Klimaatverandering, bevolkingsgroei en globalisering brengen de beperkte hulpbronnen van de planeet in gevaar. Nieuwe leefomgevingen moeten tegemoetkomen aan een groeiend aantal diensten en de behoeften van menselijke, plantaardige en dierlijke belanghebbenden in balans brengen. Ons bureau omarmt deze complexiteit en bevordert een nieuwe systemische integraliteit binnen de stedenbouwprofessie.
We ontwerpen symbiotische omgevingen, cureren transformatieve processen en ontwikkelen realiseerbare toekomstbeelden.
Waarom zijn jullie je eigen bureau begonnen?
We zijn het bureau begonnen omdat we geloven dat ontwerpers een activistische rol moeten spelen bij het aanpakken van de systemische uitdagingen waar onze samenleving vandaag de dag mee te maken heeft. Daarbij moeten ze de verantwoordelijkheid en impact van ruimtelijke ontwerpkeuzes omarmen. Steden zijn de plek waar de verstrengelde uitdagingen van klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid samenkomen. Tegelijkertijd zijn ze de perfecte testomgeving om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. De manier waarop we het landschap transformeren, aanpassen en het gebruik van de grond herbalanceren, is een krachtig middel voor verandering.
Na gewerkt te hebben in grotere organisaties, besloten we een collectief op te richten met sterke ideeën en identiteit, klein genoeg om experimenten en onderzoek te laten leiden in ons ontwerpproces.
Daarnaast geloven we dat de omvang van een bureau belangrijk is. Na gewerkt te hebben in grotere organisaties, besloten we een collectief op te richten met sterke ideeën en identiteit, klein genoeg om experimenten en onderzoek te laten leiden in ons ontwerpproces. En flexibel genoeg om vrij samenwerkingen aan te gaan met een breed, interdisciplinair netwerk en betekenisvolle uitdagingen aan te pakken zonder ons al te veel zorgen te maken over de commerciële waarde van projecten.
Welk project ben je het meest trots op?
We hebben enkele internationale en Nederlandse prijsvragen gewonnen, waarmee we onze ontwerpfilosofie en ideeën konden testen in verschillende contexten en met diverse belanghebbenden:
AMITER Frankrijk, regeneratie door waterbeheer. Opgeleid in Nederland, een land dat draait op een ontworpen landschap, hebben we geleerd dat er een grote synergie kan zijn tussen waterbeheer en ontwikkelingsstrategie. We hebben deze holistische Nederlandse ontwerpfilosofie toegepast door een technische ingreep van een waterbergingsgebied om te zetten in een landschaps- en openbare ruimteontwerp dat de ruggengraat vormt voor stedelijke regeneratie in Saint-Étienne.
“I’ll See You in Middelplein!”. In Breda presenteerden we een plan om de naoorlogse wijk Schorsmolen om te vormen tot een sociale, verbonden en ecologische stedelijke omgeving. We stelden een soort “stedelijke acupunctuur”-strategie voor, met gerichte architectuur- en landschapsinterventies die gericht zijn op het upgraden van de bestaande buurt en het bieden van nieuwe mogelijkheden voor wonen, werken, ontmoeten, verplaatsen en de natuur omarmen.
Aan welk project werk je nu?
Riders on the Street, een ontwerpend onderzoeksproject naar de impact van “last mile delivery” en stedelijke logistiek op straatontwerp. Nieuwe trends en innovaties in handel en bezorging hebben een grote invloed op de kwaliteit en het gebruik van openbare ruimte, vooral in dichtbevolkte stedelijke gebieden, zoals het Hamerkwartier in Amsterdam. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe straten aan deze nieuwe vraag kunnen voldoen, niet als een puur technisch probleem, maar als een kans om straten te verbeteren als sociale en ecologische ruimtes.
In de Zweedse provincie Norrbotten zijn we betrokken bij een langetermijnplanningsproject met de stad Piteå, een kleine industriestad die ongekende stedelijke dynamiek ervaart dankzij een nieuw spoorweg- en stationsproject. Dit project illustreert onze ontwerpbenadering: verkenning en diepgaande betrokkenheid bij een specifieke context, waarbij we holistisch werken om lokale uitdagingen te verbinden met wereldwijde vraagstukken. We hebben geïnvesteerd in locatiebezoeken, een breed onderzoeksparcours dat praktijk en academie met elkaar verbindt, en een nauwe relatie met de opdrachtgever, waarbij we zelf een rol spelen in het transformatieproces.
Naast ontwerpprojecten zijn we toegewijd aan onderwijs, dat wij beschouwen als de drijvende kracht achter kritisch denken en activisme, vooral voor de jongere generatie ontwerpers. Robert is onlangs benoemd tot hoofd Stedenbouw aan de Fontys Academie voor de Kunsten in Tilburg, waar hij het stedenbouwkundig curriculum samenstelt met thematische nadruk op degrowth, urban environments en futures. Giacomo is ontwerpcriticus en gastdocent aan de Academies van Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam, waar hij leren door middel van stedelijke praktijk stimuleert.