Nieuw Amsterdams Bureau: Studio Pallesh

#2

25.03.24 Arcam

In 2021 inventariseerde Arcam de nieuwe partners bij 15 grote Amsterdamse architectenbureaus in de afgelopen vijf jaar. Zo maakten we kennis met 33 nieuwe partners. Maar niet iedereen kiest voor een rol binnen een bestaand bureau. Een eigen bureau geeft immers veel vrijheid, meer zichtbaarheid en meer invloed op wat je belangrijk vindt in de architectuur. In deze reeks presenteren we de komende periode een tiental nieuwe bureaus die de afgelopen jaren zijn opgericht.

Als tweede in de reeks is het de beurt aan Milad Pallesh om zich te presenteren.

Omschrijf je bureau

Studio Pallesh, opgericht door Milad Pallesh in 2020, is een klein architectenbureau dat bestaat uit een hecht team van ontwerpers en makers. We werken pragmatisch aan onze projecten waarin thema’s als gelaagdheid, gastvrijheid en materialiteit centraal staan. Het ambacht van bouwkunst is iets waar wij erg gelukkig van worden. Wij werken het liefst aan ‘bouwbare’ projecten en niet enkel aan ideeën of concepten. Bouwkunst staat in onze ogen voor nauwkeurig vakmanschap, materialiteit, esthetiek en een diepgeworteld begrip voor constructie. Daarbij is samenwerken essentieel. Zowel intern als extern. Ons werk richt zich op verschillende type projecten en schaalniveaus: van hoogstedelijke ingrepen en de opkomende (sociale) woningbouwopgave tot recreatieve objecten in het landschap.

Waarom ben je een eigen bureau begonnen?

Dat is eigenlijk best simpel: vrijheid. In de breedste zin van het woord. Zowel in tijd als keuzes. Ik heb architectuur nooit beschouwd als een baan of werk waar je in de ochtend naar toe gaat om te gaan ‘werken’. Zo lineair is een ontwerpproces natuurlijk niet. Het stopt in principe nooit. Het komt regelmatig voor dat ik op de gekste momenten van de dag een eurekamoment heb. Het liefst deel ik dat dan direct met collega’s of zelfs de opdrachtgever. Dat kan niet altijd, maar gelukkig ben ik getrouwd met een (landschaps)architect dus ik kan ongestoord mijn ideeën delen.

Welk project heb je als laatste opgeleverd, ben je het meest trots op of is het bekendst?

Vorig jaar november is het vijfde en laatste woongebouw van ons op Oostenburgereiland opgeleverd. In 2017 wonnen we (destijds Workshop architecten) de tender voor Kavel 4/5 en direct daarna Kavel 3. Dit was direct nadat ik was afgestudeerd. Met vrijwel geen ervaring in complexe woningbouw kregen we de kans er vijf te maken. Ieder gebouw is uniek en experimenteel in organisatie en ontsluiting. Al mijn huidige kennis op gebied van regelgeving, ondernemen, communiceren en presenteren heb ik voor mijn gevoel te danken aan de intense periode van Oostenburg. Ik loop er regelmatig rond. Vaak alleen, soms met collega-architecten of zelfs met mijn kinderen. Of ik trots ben op de projecten, weet ik niet. Ik zie vooral dingen die niet goed zijn gegaan. En daar leer ik van voor de volgende projecten. Dat motiveert mij en geeft mij een gevoel van voldoening.

Aan welk project werk je nu?

We hebben momenteel projecten in diverse fasen. De meest recente is een gewonnen tender in Hoorn: twee woonblokken met 60 levensloopbestendige appartementen voor ouderen in een parkachtige omgeving, ontworpen door Bureau B+B. In Delft werken we met Office Winhov als een ‘one-stop-shop’ aan het project Kabeldistrict en samen met M3H en HundFalk werken we aan twee woongebouwen in Elzenhagen Amsterdam-Noord. Allemaal woongebouwen waar wonen gepaard gaat met diverse functies, gecombineerd met thema’s als collectiviteit, ontmoeting en gemeenschappelijkheid. 

In 2017 wonnen we met studio BLAD een prijsvraag voor een uitkijktoren in West-Vlaanderen. De oplevering staat eind april gepland. Hier kijk ik echt ontzettend naar uit. Werken in België is een bijzonder avontuur maar gek genoeg ook bevrijdend. Het smaakt in ieder geval naar meer… 

Website by HOAX Amsterdam