In 2021 inventariseerde Arcam de nieuwe partners bij 15 grote Amsterdamse architectenbureaus in de afgelopen vijf jaar. Zo maakten we kennis met 33 nieuwe partners. Maar niet iedereen kiest voor een rol binnen een bestaand bureau. Een eigen bureau geeft immers veel vrijheid, meer zichtbaarheid en meer invloed op wat je belangrijk vindt in de architectuur.
In deze reeks presenteren we de komende periode een nieuwe Amsterdamse bureaus die de afgelopen jaren zijn opgericht.
Omschrijf je bureau
In het afgelopen decennium is Colombia een voorbeeld geworden van hoe goede architectuur steden kan transformeren. Het land toont aan hoe sterke gemeenschappen en inclusieve landschappen steden democratischer, socialer en veerkrachtiger maken. Vanuit deze achtergrond ontwerpen wij bij TALLER gebouwen, buurten en landschappen die gemeenschappen versterken en een positieve impact hebben. Met onze mensgerichte en sensitieve ontwerpbenadering zetten we infrastructuur, openbare ruimtes, gemeenschappen en publieke gebouwen in als instrumenten voor sociale verandering, waarbij de nadruk ligt op een betekenisvolle interactie tussen mens en omgeving.
Onze transculturele ontwerppraktijk, voortgekomen uit de ambitie om wereldwijd te opereren, heeft geleid tot diverse samenwerkingen met steden, partners en gemeenschappen over de hele wereld.
Waarom zijn jullie je eigen bureau begonnen?
TALLER Architects NL is een samenwerking tussen Nederlandse en Colombiaanse ontwerpers. Onze transculturele ontwerppraktijk, voortgekomen uit de ambitie om wereldwijd te opereren, heeft geleid tot diverse samenwerkingen met steden, partners en gemeenschappen over de hele wereld. Met onze brede kijk op ecosystemen, inclusieve gemeenschappen en leefbare buurten bieden we een uniek perspectief en creƫren we nieuwe mogelijkheden voor creativiteit.
Welk project ben je het meest trots op?
In nauwe samenwerking met de Monochoa- en Sabalo-stammen in de Amazone ontwikkelen we modulaire houten woningen en buurtgebouwen. Het is een uniek project op een bijzondere locatie. De houten bouwdelen worden lokaal vervaardigd, via de rivier vervoerd en samen met de gemeenschap gebouwd. Het eerste prototype is in productie en wordt dit jaar geplaatst.
Ons project, het Engineering Lab voor de universiteit van Bogota, heeft recent een CTBUH Award voor Best Tall Building in the Americas en een RIBA International Award for Excellence ontvangen. Hier zijn we zeer trots op.
Aan welk project werk je nu?
Momenteel werken we aan diverse onderzoeken, waaronder ons project Veerkrachtige gemeenschappen in Qursaya (Cairo), ondersteund door subsidies van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. We onderzoeken Eenzaamheid onder ouderen in opdracht van de Gemeente Rotterdam en werken samen met Arcadis en Deltares aan innovatieve ontwerpen voor klimaatadaptatie en stedelijk waterbeheer in Cartagena (Colombia) als onderdeel van het Water as Leverage consortium. In het voormalig FARC-gebied Montes de Maria ontwikkelen we met de lokale gemeenschap een plan voor bosbehoud door middel van eenvoudige instrumenten. Daarnaast ontwerpen we in samenwerking met architectenbureau Elephant een universiteitsgebouw voor University College Groningen.