In 2021 inventariseerde Arcam de nieuwe partners bij 15 grote Amsterdamse architectenbureaus in de afgelopen vijf jaar. Zo maakten we kennis met 33 nieuwe partners. Maar niet iedereen kiest voor een rol binnen een bestaand bureau. Een eigen bureau geeft immers veel vrijheid, meer zichtbaarheid en meer invloed op wat je belangrijk vindt in de architectuur.
In deze reeks presenteren we de komende periode een nieuwe Amsterdamse bureaus die de afgelopen jaren zijn opgericht.
Omschrijf je bureau
Time to Access is een in Amsterdam gevestigd platform gewijd aan de ontwikkeling van radicale architectuur. Samen met een groeiend team van architecten, planologen en activisten creëren we participatieve vormen van huisvesting, ruimtelijk ontwerp en sociale omgevingen. Opererend vanuit steeds minder inclusief wordende stedelijke weefsels, is het ons doel om betaalbare woningen voor iedereen toegankelijk te maken.
Wij geloven in een ander type architectuur die niet wordt gedreven door winst maar door de principes van commoning, toegankelijkheid en duurzaamheid.
Als architecten en procesmanagers ondersteunen we groepen en gemeenschappen bij het ontwerpen en realiseren van hun toekomstige woningen door middel van een reeks co-design- en coproductie-activiteiten. Al onze projecten volgen de principes van commoning, toegankelijkheid, duurzaamheid en circulariteit. Met ons werk zoeken we naar nieuwe manieren van ontwerpen en gebouwen die bijdragen aan de heling van de ecologische, economische en sociale crises van onze steden.
Waarom zijn jullie je eigen bureau begonnen?
Voor meer dan een decennium werkten we bij toonaangevende Nederlandse architectenbureaus (SeARCH, MKA) waar we verantwoordelijk waren voor het ontwerp, projectmanagement en het begeleiden van de bouw van een scala aan projecten op verschillende schaalniveaus, in stedelijke, voorstedelijke en rurale omgevingen. Tegelijkertijd voelden we de urgentie om de speculatieve dynamiek, die de woningmarkt reguleert, te veranderen. Wij geloven in een ander type architectuur die niet wordt gedreven door winst maar door de principes van commoning, toegankelijkheid en duurzaamheid. Daarom gingen wij op zoek naar bondgenoten in netwerken van burgerinitiatieven, woonactivisten, en andere belanghebbenden die onze visie delen.
In 2019 hebben we Time to Access opgericht na onze betrokkenheid bij wooncoöperatie de Nieuwe Meent in Amsterdam, ons eerste project. Dankzij de Nieuwe Meent, waarvan we zowel mede-oprichters als architecten zijn, konden we onze ideeën over toegankelijke, inclusieve en duurzame huisvesting in de praktijk brengen en een nieuwe weg banen die onze idealen en ethiek respecteert.
Welk project ben je het meest trots op?
De Nieuwe Meent, momenteel in aanbouw, is een van de eerste pilotprojecten voor wooncoöperaties in Amsterdam-Oost. dNM omvat veertig sociale huurwoningen binnen een co-housing constructie. Het wordt mede ontwikkeld, mede ontworpen, en mede gefinancierd door de leden van de wooncoöperatie, die tevens de toekomstige huurders van het gebouw zijn. Dit innovatieve ontwikkelformat (gebaseerd op principes van collectief eigendom, solidariteit en delen) stelt mensen, die anders geen toegang tot kapitaal hebben om een dergelijk project te realiseren, in staat om hun huis zelf te ontwerpen en realiseren. De huizen kunnen niet worden verkocht en worden dus voor altijd van de markt gehaald. De huurprijzen variëren van €450 tot €750/maand.
dNM is ontworpen als een groot co-housing organisme dat een mix bevat aan zelfstandige sociale huurwoningen en gedeelde appartementen voor zelfgevormde woongroepen. Het gebouw is een toonaangevend voorbeeld waarin duurzaamheid en circulariteit zijn toegepast op betaalbare woningen, in een stedelijke omgeving.
Aan welk project werk je nu?
CPO Bakstayn is momenteel in aanbouw op Centrumeiland, een prachtig bakstenen gebouw met 18 appartementen variërend van 50 tot 150m2, ontworpen in samenwerking met de toekomstige bewoners. Op deze manier zijn woningen gerealiseerd die op maat gemaakt zijn voor de wensen van de individuele bewoners.
Op het moment werken we aan Wooncoöperatie De Bundel, welke met zijn 12.000m2 BVO, 132 appartementen, collectieve ruimtes en ruimtes voor buurtorganisaties, de grootste coöp in Amsterdam zal zijn. De Bundel is een project voor en door mensen van Nieuw-West, die strijden tegen het snelle gentrificatieproces van het gebied. Wij ontwerpen en co-ontwikkelen het proces. Voor dit type werkzaamheden hebben we recentelijk Woonruimte opgericht, een coöperatie die bestaat uit verschillende experts in de coöperatieve sector. Woonruimte richt zich op het co-produceren van woongemeenschappen samen met verschillende burgerinitiatieven.
We willen een fysieke aanwezigheid hebben in de stad. Zodra dNM wordt opgeleverd in januari 2025 zullen we in ons nieuwe kantoor in het gebouw trekken en zullen we een publieke ruimte openen die beheert wordt door Woonruimte, dNM, en andere locale organisaties.