Nieuwe partner Maarten Castelijns

Rijnboutt

21.09.21 Femke Gerritsma

Bij veel van de Amsterdamse architectenbureaus, veelal opgericht in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, vindt een verjongingsslag plaats. De komende weken stellen we die nieuwe partnergeneratie architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten aan je voor.

Als derde in de reeks leer de nieuwste partner van Rijnboutt kennen: Maarten Castelijns.

Maarten Castelijns

De in 2004 afgestudeerde Maarten Castelijns (1979) begon in 2015 bij Rijnboutt, waar hij zich sinds 2019 architect partner mag noemen.

Rijnboutt is een architectenbureau dat...

…niet alleen een gebouw, maar altijd een stuk stad bouwt. Met oog voor verleden en toekomst, voor omgeving en functie en voor iedereen die er komt, is en gaat. Elke opgave benaderen we multidisciplinair en bekijken het vanuit verschillende perspectieven. We beginnen op de grotere stedenbouwkundige schaal en eindigen het liefst met de laatste schroef in het detail.

Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?

Het eerste project waarin ik in de rol van architect partner heb kunnen groeien, is Up Mountain in Amstelveen. De opgave behelsde een ensemble van gebouwen in het stadshart van Amstelveen. We begonnen in 2016 met de transformatie en herbestemming van het voormalige V&D-warenhuis aan het Buitenplein in combinatie met de bouw van een nieuwe parkeergarage.

Het sluitstuk van dit ensemble is Up Mountain geworden, een bijzonder appartementengebouw dat we bovenop de parkeergarage hebben mogen realiseren. Ik kreeg destijds de ruimte om de algehele verantwoordelijkheid voor dit project op me te nemen en die kans heb ik met beide handen aangegrepen. De nadruk in dit ontwerp lag op het maken van een woongebouw dat op de korte én lange termijn ultieme flexibiliteit van gebruik waarborgt. Door middel van het toepassen van losmaakbaar bouwen, prefabricage, lichtgewicht engineering en karaktervolle architectuur is het een veelzijdig project geworden.

Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?

Het is moeilijk om er een te kiezen, omdat elk project een bepaalde uitdaging in zich huist.

De stedelijke herontwikkeling van Amstel III in Amsterdam is wel een project waar ik al lange tijd en met plezier aan werk. We zijn vanaf het prille begin betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe stadswijk, niet zo zeer met het ontwerpen van gebouwen, maar met het ontwikkelen van een visie voor de transformatie van dit bedrijventerrein naar een nieuwe dynamische woonwijk. Uiteindelijk ontwerpen en tekenen we nu een duurzaam kantoorgebouw en een complex woningbouwblok.

Het meest inspirerende aan deze opgave is niet alleen de stedenbouwkundige en architectonische opgave, maar vooral de intensieve samenwerking met de Gemeente Amsterdam en andere architecten en ontwerpers.

Wat is je persoonlijke missie?

Ik hou natuurlijk in eerste instantie gewoon erg van ons vak, ruimte maken in de stad. Wij werken aan een grote diversiteit van opgaven, groot en klein, prestigieus en bescheiden, maar ik zoek altijd naar welke maatschappelijke meerwaarde wij als ontwerpers kunnen bijdragen. Door middel van ontwerpkracht, betrokkenheid en vooral werkplezier kunnen we veel moois bereiken.

Aanmelden voor deze reeks?

Denk jij dat jouw profiel als nieuwe partner van een langer bestaand architectenbureau er ook tussen moet staan?

Neem dan contact op met Femke Gerritsma, Communicatie Arcam, via femke@arcam.nl

Website by HOAX Amsterdam