Nieuwe partner Patrick Cannon

Dok architecten

14.09.21 Femke Gerritsma

Bij veel van de Amsterdamse architectenbureaus, veelal opgericht in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, vindt een verjongingsslag plaats. De komende weken stellen we die nieuwe partnergeneratie architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten aan je voor.

Deze week maak je kennis met Patrick Cannon en zijn persoonlijke missie.

 

Iets creëren, van ontwerp tot bouw, vind ik het mooiste dat er is.
Patrick Cannon
Patrick Cannon

Architect en eigenaar Patrick Cannon is sinds 1 juli 2016 partner bij Dok Architecten, en begon in maart 1995 al als tekenaar bij Atelier Zeinstra van der Pol (nu Dok architecten).

Dok architecten is een architectenbureau dat...

gebouwen maakt met karakter die zich goed verhouden tot mens, natuur en locatie.

Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?

Het eerste project waar ik van schetsontwerp tot realisatie aan heb gewerkt als tekenaar, projectleider, projectarchitect en directievoerder is het Timorplein in Amsterdam.

Vervangende nieuwbouw op vier locaties, met in totaal 128 woningen, geven een boost aan de destijds verpauperde Indische Buurt. Architectonisch één geheel, werd het eerste deelproject Timorplein gebouwd in 2002. De 72 woningen van het derde deel – appartementen, maisonnettes, penthouses en 21 sociale huurwoningen – houden rekening met speciale wensen van gehandicapten en ouderen.

Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?

Een actueel project is het Scheldeplein in Amsterdam. Het monumentale gebouw stamt uit 1931, is in 2012 aangekocht door Caransa Groep en heeft nu Albert Heijn, Knijn Bowling en Parking Scheldeplein als hoofdgebruikers.

De oude allure van het gebouw, dat ook wel het glazen paleis werd genoemd, brengen we in een uitvoerige herontwikkeling terug. De kleine ruitjes in slanke stalen profielen, het krachtige gevelbeeld en de markante klokkentoren worden in ere hersteld. Nieuw is een ritmische dakopbouw van negen appartementen.

Wat is je persoonlijke missie?

Iets creëren, van ontwerp tot bouw, vind ik het mooiste dat er is. Bij Dok architecten geef ik leiding aan een creatief bureau, waarbij ik altijd efficiënt, flexibel en wendbaar probeer te zijn. Ik zoek graag naar oplossingen door te onderzoeken en te puzzelen.

 

De open sfeer en het plezier bij Dok architecten zijn voor mij grote drijfveren die ik continu probeer te faciliteren. We werken met zijn allen aan bijzondere projecten waar kracht en expressie van uitgaat. Onze gebouwen spelen in op de aard van de plek en de mensen die er leven. Elk gebouw krijgt een eigen karakter.

Neem het Scheldeplein: de uitstraling van het met pit herontwikkelde gebouw zal het plein en de omliggende stad van nieuwe energie voorzien; ook door subtiel te zijn maken we bij Dok architecten impact op de leefomgeving en zorgen we voor een sterke band tussen architectuur en mensen. Professioneel handelen en samenwerken (met andere partijen) zijn kernpunten in onze werkwijze. We blijven gedurende het hele maakproces betrokken, inspireren elkaar en delen onze ervaring met elkaar. Intern fungeer ik ook als vangnet voor jonge professionals, zodat ze kunnen groeien in hun functie en projecten tot aan de realisatiefase kunnen uitwerken.

Aanmelden voor deze reeks?

Denk jij dat jouw profiel als nieuwe partner van een langer bestaand architectenbureau er ook tussen moet staan?

Neem dan contact op met Femke Gerritsma, Communicatie Arcam, via femke@arcam.nl

Website by HOAX Amsterdam