Nieuwe Partners Bart Haazen en Albert Sikkema

BFAS+

26.11.21 Arcam

Bij veel van de Amsterdamse architectenbureaus, veelal opgericht in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, vindt een verjongingsslag plaats. In het najaar van 2021 stellen we die nieuwe partnergeneratie architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten aan je voor.

In de maand dat we met deze reeks begonnen, september 2021, heeft ook BFAS+ twee nieuwe partners. Kees Bentvelsen en Marcel Fleer geven na ruim 24 jaar leiding te hebben gegeven aan BFAS+ het stokje over aan nieuwe partners Bart Haazen en Albert Sikkema die nu samen met Stefan Bödecker (partner sinds 2011) de directie vormen. Geen afscheid, maar meebouwen aan de toekomst, aldus Kees. Hij en Marcel blijven nog een aantal jaar betrokken bij het bureau.

 

Bart Haazen

Bart Haazen mag zichzelf sinds september 2021 rekenen tot het partnerteam van BFAS+.  Bart is sinds 2009 al werkzaam voor het bureau dat gevestigd is aan de De Ruijterkade, met uitzicht op de IJ-oevers.

BFAS+ is een architectenbureau dat...

…verbindt, betrokken en creatief is, met aandacht voor de (ruimtelijke) belevingswaarde.

Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?

Het winkelpand aan de Kalanderstraat in Enschede: in het ontwerp hebben we rekening gehouden met de schaal van de binnenstad. De geveleenheden zijn te herkennen aan de grote kaders van Portugees natuursteen, die afwisselend zijn ingevuld met goudkleurige aluminium panelen en hoge glazen puien. We hebben verschillende aluminium panelen ontwikkeld; cassettes met ellipsvormige gaten en panelen waarbij de gelaserde vormen zijn gebogen. Op de hoek is een zeven meter hoge gebogen glazen gevel een antwoord op de afgeronde hoek van het pand dat ertegenover ligt.

Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?

Momenteel werken we aan het ontwerp van een nieuwe kantoortoren langs de A10. Naast de bijzondere plattegrond hebben we een interessante gevel ontworpen met horizontale stenen borstweringen in combinatie met aluminium gevelvinnen. Met het lijnenspel van de nieuwe gevel sluiten we aan op de gevel van het naastgelegen markante bestaande gebouw en wordt het samen met de nieuwe plint één groot geheel. Daarin komen de entreehal voor de nieuwe kantoortoren en een commerciële en maatschappelijke ruimte die de levendigheid op straat verbeteren.

Wat is je persoonlijke missie?

Ik krijg heel veel energie van mijn vak. Het is altijd weer een kick om interessante ontwerpoplossing te vinden waar je mensen mee verrast. De diversiteit aan projecten bij BFAS+ daagt mij elke keer weer uit om passend en innovatief te ontwerpen, of het nu gaat om woningbouw, retail, kantoren of zorg. Ik vind het daarbij belangrijk om bij het gehele ontwerpproces betrokken te blijven, van schetsontwerp tot en met de bouw. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de projecten tot in detail perfect worden uitgevoerd.

Ons vak geeft ons de mogelijkheid om met een verscheidenheid aan mensen op allerlei vlakken samen te werken en kennis over te dragen. Ik hecht veel waarde aan een goede interne en externe samenwerking, een open sfeer waarbij we elkaar helpen en verbeteren. Samen de discussie aangaan om tot dat ultieme ontwerp te komen waar de uiteindelijke gebruikers zich prettig bij voelen.

Ik ben ervan overtuigd dat het inzetten van innovatieve ontwerpmiddelen, zoals BIM, Enscape en Virtual Reality, een sterk vehikel is in het creatieve ontwerpproces en de uiteindelijke uitvoering van het ontwerp. Met deze middelen kunnen we de context en het ontwerp van de stad op ooghoogte nog beter interpreteren. Mijn interesse en passie liggen dan ook bij het ontwerpen van de meer complexere projecten, waar binnenstedelijke ontwikkeling, programmering plinten, architectuur (BIM) en detaillering mooi samen komen.

 

Albert Sikkema

Samen met Bart is Albert Sikkema in september 2021 partner geworden bij BFAS+, waar hij al sinds 2003 werkt als architect.

BFAS+ is een architectenbureau dat...

…werkt aan een duurzame en sociale stedelijke omgeving

Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?

Een project waar ik erg trots op ben is paviljoen Kaap West. Gelegen aan de landtong aan de westoever van de Sloterplas hebben we na het winnen van een prijsvraag een restaurant mogen ontwerpen met prachtig uitzicht over het water. Dit is een project waar we onze expertise in zowel architectuur als stedenbouw konden inzetten en waarmee we een belangrijke bijdrage aan het centrum van Osdorp hebben kunnen maken waar verschillende culturen elkaar ontmoeten.

Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?

Het vormgeven van een duurzame en sociaal aantrekkelijke stad doet ons bureau bijvoorbeeld in het project Paasheuvelweg, waarvoor we in Amsterdam een woontoren ontwerpen bestaande uit een drietal volumes, small, medium en large.

In de plint is horeca, een theater en een broedplaats opgenomen, waardoor het gebouw een mix is van wonen en werken en waardoor er optimale condities voor het maken van sociale contacten zijn. Kenmerkend aan onze rol is dat we naast het maken van het ontwerp, met succes hebben bijgedragen aan de programmering.

 

Wat is je persoonlijke missie?

Het is mijn persoonlijke missie om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de stad door het ontwerpen van aantrekkelijke gebouwen die klaar zijn voor de toekomst.

Veel van de uitdagingen van deze tijd moeten opgelost worden in het vormgeven van de gebouwde omgeving, zoals energie, circulariteit, waterberging, biodiversiteit, eenzaamheid en woningtekort. Het is de rol van ons als architecten om de verschillende disciplines bij elkaar te brengen en om hier meerwaarde aan toe te voegen voor het gebouw en voor de omgeving. Bij BFAS+ kunnen we een grote meerwaarde leveren door onze kennis van architectuur en stedenbouw en doordat we voortdurend bezig zijn met innovatie, zoals we doen op het gebied van VR en BIM.

Dit is een complexe maar ook een uitdagende opgave, die ik zeer gemotiveerd en met veel plezier aan ga samen met het team van BFAS+ en in nauwe samenwerking met andere disciplines en belanghebbenden. Mijn rol hierin is, naast het vormgeven van gebouwen, om samen met Bart Haazen en Stefan Bödecker ook vorm te geven aan het bureau, door te blijven werken aan een team waarin iedereen zich kan blijven ontwikkelen in een inspirerende omgeving.

 

Website by HOAX Amsterdam