Nieuwe Partners Christiaan Schuit en Surya Steijlen

LEVS architecten

03.09.21 Arcam

Maak de komende tien weken kennis met de nieuwe partners van tien Amsterdamse architectenbureaus.

Nieuwe partners Christaan Schuit en Surya Steijlen van LEVS architecten bijten het spits af.

 

 

Christiaan Schuit

Architect Christiaan Schuit is sinds 2009 werkzaam bij LEVS architecten en partner sinds 2021.

LEVS is een architectenbureau dat...

stedelijk verdichten én verduurzamen, sociaal bouwen én de leefkwaliteit wil verhogen.

Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?

Dat is Square, in Kop Zuidas. Dit gebied, tussen Amsterdam RAI en Zuidas, kenmerkt zich maar al te vaak door opzichzelfstaande, opvallende gebouwen. In het ontwerp van Square hebben we juist de architectonische kenmerken van het omliggende AUP gebruikt om de aansluiting met de wijdere omgeving te zoeken: lichte bakstenen, rijkheid en diepte in de gevel en verbinding tussen de woningen en het straatleven. Het voelt rondom als een gezellige, charmante buurt. Dat vind ik erg geslaagd, en daar ben ik trots op.

Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?

ROOT in Eindhoven. Omdat we met heldere ontwerpoplossingen zoveel kwaliteiten tegelijk realiseren: natuurbehoud, energieverbruik, woonkwaliteit en sociale veiligheid. Dankzij de ronde vorm van het volume blijven bijna alle oude bomen op de locatie behouden. Er ontstaat een duidelijke binnen- en buitengevel, en bewoners krijgen een langgerekt, panoramisch uitzicht naar buiten, het park in. De combinatie van houten kolommen en liggers met brede terrassen en landschapsontwerp wordt denk ik ontzettend mooi. Van dit soort natuurlijke, gezonde leefomgevingen mogen er veel meer komen!

Wat is je persoonlijke missie?

Ik geloof in de kracht van ontwerpoplossingen om meerdere doelen tegelijk gerealiseerd te krijgen. Dat lukt alleen met voldoende praktische en technische kennis, zodat het ook daadwerkelijk gemaakt kan worden. Die combinatie van conceptueel denken en liefde voor het ambacht zit heel sterk in mij, en in LEVS.

Bij ons project ROOT bijvoorbeeld, zorgt het optillen van de houten grid-gevel boven het maaiveld tegelijkertijd voor zonwering en natuurlijke ventilatie van de parkeergarage, waardoor minder actieve koeling nodig is, als voor een getrapte overgang van privé naar openbaar. Oplossingen voor verminderd energieverbruik, duurzame materiaalkeuze, sociale veiligheid en wooncomfort komen zo samen.

Mijn missie is om op zo’n manier altijd gelaagde ontwerpen te maken met oog voor mens en omgeving. Surya Steijlen en ik vullen elkaar daarin heel goed aan. Samen kunnen we het hele proces doorzien en tot oplossingen komen in zowel conceptuele als technische zin. Hetzelfde geld voor de andere partners en natuurlijk het team. Vooral in complexe opgaves, waar een mix aan functies, gebruikers en woonvormen samen moet komen komt dat tot zijn recht. Ik zie het samenwerken en elkaar aanvullen zoals we dat in het bureau doen als van essentieel belang voor de toekomst.

Het laatste dat ik wil is dat we straks in een wereld van gestandaardiseerd gebouwen leven, zonder enige betekenisvolle relatie met waar ze staan. Ook al ontwikkelt het werkveld zich en innoveren ook wij constant in digitalisering, ik blijf betekenisgeving zien als een van de belangrijkste taken van de architect. Dus: aandacht houden voor wat er speelt in de samenleving, jongen mensen opleiden, en samenwerken.

Surya Steijlen

Ook Surya Steijlen, werkzaam bij LEVS sinds 2014, trad in 2021 toe als partner, tegelijk met Christiaan Schuit.

LEVS is een architectenbureau...

met ambacht en innovatie op het snijvlak van stedenbouw en architectuur.

Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?

The Harbour Club, op het Cruquiuseiland. Het project omarmt een historisch pand aan het water. We brengen een restaurant, een evenementenruimte, huur- en koopwoningen en ook nog commerciële ruimte samen. Het is een meervoudig complexe opgave, zowel constructief als programmatisch evenals de specialistische technische ingrepen voor geluidsdemping van de eventzaal en hergebruik van oude wijnsilos die nu als stadswoningen op het dak staan. Bovendien hebben we echt laten zien wat we kunnen in BIM.

Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?

Binck Blocks, in de Binckhorst in Den Haag. De laatste tien jaar hebben we ons sterk ontwikkeld in het ontwerpen en volledig in BIM uitwerken van woontorens. Binck Blocks is zowel conceptueel als BIM-technisch een belangrijk project: het brengt een duidelijke visie op stedelijk wonen in hoogbouw –natuurinclusieve ‘verticale buurten’ – samen met digitale innovatie en intensieve ketenintegratie. Zo kan er grotendeels geprefabriceerd en demontabel gebouwd worden aan een flexibel in te richten toekomstbestendige parel van een gebouw.

Wat is je persoonlijke missie?

Ik zie het als mijn grootste missie om de verbindende rol van LEVS te blijven ontwikkelen en uitbreiden. Zowel door mee te werken aan digitale innovatie op gebied van BIM bij de BNA als door aan opdrachtgevers en bouwers te laten zien wat wij er als architect mee kunnen. Als architect kun je het hele proces doorzien, en van daaruit kunnen wij mensen en zaken met elkaar verbinden om tot een vruchtbare aanpak te komen.

Mijn passie ligt bij het creëren van leefomgevingen waar mensen zich mee kunnen identificeren. ‘Leefkwaliteit’ maken is en blijft een abstract doel. Dus ook wanneer we steeds meer werken met volledig uitgewerkte 3D modellen, blijf je de creatieve schakel van de architect nodig hebben. Ik zie dat we dat als bureau al ontzettend goed doen. Wetende waar de digitalisering heen beweegt, wil ik er voor zorgen dat dat zo blijft. De wisselwerking met Christiaan Schuit, andere partners en de rest van het team is daarbij super belangrijk.

Verder word ik erg enthousiast van projecten waarin complexe functiemenging plaatsvindt. Ik heb gezien dat we daar heel veel plezier, creativiteit, en technische kennis en skill in kwijt kunnen. Dat we volledig in BIM kunnen werken helpt daar natuurlijk bij: een project als The Harbour Club had je echt niet in 2D willen uittekenen. Maar in het algemeen wil me er voor inzetten om dit soort mooie gemengde stedelijke gebouwen te blijven maken.

Aanmelden voor deze reeks?

Denk jij dat jouw profiel er ook tussen moet staan? Of wil je de nieuwe partners leren kennen?

Neem dan contact op met Femke Gerritsma, Communicatie Arcam, via femke@arcam.nl

Website by HOAX Amsterdam