Bij veel van de Amsterdamse architectenbureaus, veelal opgericht in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, vindt een verjongingsslag plaats. De komende weken stellen we die nieuwe partnergeneratie architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten aan je voor.
Al werkzaam als partners sinds 2015, maar representatief voor de verjongingsslag bij de bureaus, laten we deze week de nieuwste partners van RU+PA rudy uytenhaak + partners architecten aan het woord.
RU+PA is een full-service architectenbureau dat...
…holistische, analytische, contextuele, duurzame en circulaire ontwerpen maakt met vakmanschap.
Duco Uytenhaak
Sinds Duco Uytenhaak en Rob Wesselink terugkeerden uit Antwerpen van hun tijd bij META architectuurbureau, zijn ze in 2015 partner geworden bij het bureau van Rudy Uytenhaak. Dit nieuwe driemanschap zorgde meteen voor de bureaunaamsverandering in RU+PA rudy uytenhaak + partners architecten.
Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?
Alle projecten zijn op een eigen manier belangrijk en dierbaar. Voor deze reeks noem ik de Immanuelschool in Amsterdam. Deze prijsvraag stond aan de basis van de intensieve samenwerking met Rudy. De school is een vervanging binnen het stedelijk weefsel van het AUP, het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam uit 1934. Deze compacte school in twee lagen is georganiseerd rond een centraal hart. Het materiaalgebruik voegt zich op een eigentijdse wijze in de context.
Als energieneutrale school draagt het bij aan de toekomst van de kinderen en de stad!
Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?
Vanuit de woningnood en vergrijzing benoem ik hier de Venser uit Amsterdam Zuidoost met het gevaar andere projecten te kort te doen. De Venser is een stedelijke transformatie van een huidige zorglocatie met 300 eenheden naar een stedenbouwkundig plan van ca. 850 woningen. Hierbinnen werkt RU+PA ook het nieuwe woonzorggebouw architectonisch uit.
Vanuit een haalbaarheidsonderzoek tot verduurzamen hebben wij een stedenbouwkundige verdichting ontworpen voor een groene, autoluwe middelhoge stadsbuurt en een woorzorggebouw dat aansluit bij de hedendaagse zorgvraag en flexibel is voor de toekomst.
Wat is je persoonlijke missie?
Vanuit het enthousiasme om de gebouwde omgeving mooier, beter en duurzamer te maken ben ik elke dag met veel plezier met het vak bezig. De missie daarbij is om duurzame stedenbouw en gebouwen te maken met veel kwaliteit, nu en in de toekomst. Door te ontwerpen met een integrale blik werk ik aan projecten die context, programma en ruimtelijkheid combineren.
Door een brede kennis van de verschillende specialismen kan de architect het ontwerpteam boven zichzelf uit laten stijgen
Plannen waar het ontwerp analytisch tot stand komt door vanuit context en programma een ruimtelijk concept te maken en te optimaliseren in constructie, bouwfysica, installaties, duurzaamheid, circulariteit en maakbaarheid. Deze integraliteit van het gebouw komt tot stand in een proces waar wij als architect als spin in het web opereren tussen de verschillende disciplines.
Door een brede kennis van de verschillende specialismen kan de architect het ontwerpteam boven zichzelf uit laten stijgen. Juist deze brede interesse en kennis maken dat wij vanaf initiatief tot oplevering de adviseur willen zijn en zo in alle fasen werkelijke duurzaamheid en kwaliteit kunnen toevoegen.
Rob Wesselink
Net als Duco is ook Rob Wesselink sinds 2015 werkzaam bij RU+PA en tevens partner sinds die tijd.
Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?
Uiteraard is het lastig om te zeggen welk kind je het leukste vindt. Op dit moment haal ik veel voldoening uit het resultaat van IKC Overhoeks. De combinatie van een complex krachtenveld (ca. 70 verschillend stakeholders) en een compact kavel heeft ons gedwongen tot een innovatief en flexibel ontwerp voor het kindcentrum dat bij de uitvraag enkel nog een basisschool was.
Resultaat: een compact, getrapt en gestapeld kindcentrum verdeeld over vier bouwlagen rondom een levendig hart met een open houten cascadetrap, die toegang geeft tot klassenclusters van 4 tot 6 lokalen. Het volume is opgebouwd uit grote zandkleurige keramische tegels en brons/champagne geanodiseerde bandramen die veel licht in het gebouw toelaten. Een lichte transparante vliesgevel ter plaatse van de entree en de vertrekkende cascadetrap verbindt zowel binnen als buiten.
Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?
Dat is Basisschool de Poolster in Amsterdam Noord. Centraal op een monumentale as gelegen in tuindorp Oostzaan werken we momenteel aan deze Daltonschool, een maximaal circulair gebouw op alle schaalniveaus door:
(1) Flexibele indeelbaarheid in zowel in maat en schaal van de ruimtes/constructie als in de installaties!
(2) Bio-based casco en schil op basis van glulam kolommen en liggers, lignatuur kanaalplaatvloeren en houtskeletbouw gevelelementen
(3) Vanaf de (prefab) fundering 100% demontabel (IFD)
(4) alle gebouw schillen zijn los gehouden van elkaar: inrichting, interieur, installaties, gevel en draagconstructie
Wat is je persoonlijke missie?
Ik wil met een holistische blik op de wereld gebouwen en plekken ontwerpen die het antwoord op de gestelde vragen ruim overstijgt en de verbeelding prikkelt!
Gebouwen die analytisch zijn ontworpen: met optimale vormfactoren en een goed functionerende en flexibele inhoud en tegelijkertijd ook contextueel ingebed. Gebouwen die duurzaam en circulair zijn waardoor we geen beslag leggen op de mogelijkheden van onze kinderen. Gebouwen die integraal worden ontworpen met kennis van zowel constructies, installaties, bouwfysica en materialen en met veel vakmanschap worden uitgewerkt tot een potentiële oldtimer.
Om dit te realiseren zijn we als vanzelfsprekend (door zowel opdrachtgever als bouwer) van A tot Z betrokken als architect/bouwer bij al onze projecten en beheersen deze verschillende talen tot in de perfectie. We geloven in deze aanpak omdat door deze koppeling tussen dromen en werkelijkheid integrale duurzaamheid/circulariteit tot in het vakmanschap/detail kan worden waargemaakt en ons vak niet verwordt tot een duplo stapeling dan wel gevelstudie. Dit doen we in een gezond en analytisch bureau, waarin enkel architecten zullen werken en geen (project) managers.