Nieuwe partners Josine van Gulik en Wilco van Oosten

Inbo

19.10.21 Arcam

Bij veel van de Amsterdamse architectenbureaus, veelal opgericht in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, vindt een verjongingsslag plaats. In het najaar van 2021 stellen we die nieuwe partnergeneratie architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten aan je voor.

Deze keer lichten we twee nieuwe partners van Inbo uit, Josine van Gulik en Wilco van Oosten, die onderdeel zijn van een groot partnerteam.

Josine van Gulik

Josine van Gulik, afgestudeerd in architectuur en bouwtechnologie aan de TU Delft,  is al sinds 2007 werkzaam bij Inbo, waar zij begon als projectleider. In 2012 combineerde ze die functie met business development en in 2016 werd zij partner bij Inbo.

Ik hou van energieke, slimme en ambitieuze mensen die bereid zijn met elkaar tot het gaatje te gaan om iets voor elkaar te krijgen
Inbo is een architectenbureau dat...

Inbo’s verhaal gaat over het gebouw, de omgeving en de mensen.

Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?

Terrace Tower in Amsterdam, gemaakt in opdracht van en als hoofdkantoor voor Suitsupply. Als co-architect van BIG hebben wij heel nauw samengewerkt om dit bijzondere gebouw zo perfect mogelijk te kunnen realiseren. De combinatie van de overkragende vorm van het gebouw en de volledig glazen gevel maakten het super complex en daarmee een heel mooie en interessante uitdaging voor mijn team van creative engineers. We vonden een perfecte match in de hoge kwaliteitstandaard die Suitsupply, BIG en Inbo nastreven.

Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?

Wonderwoods, een ‘bosco verticale’ naar ontwerp van Stefano Boeri Architetti uit Milaan. Een waanzinnige groene woontoren in hartje Utrecht, waar we als co-architect en creative engineer zeer intensief aan hebben gewerkt in ontwerpteam en bouwteam. Met BIM en 3D prints hebben we de bijzondere gevel met boom- en plantenbakken volledig uitgedacht. Ook hadden wij een belangrijk aandeel in de optimalisatie van de gebouwstructuur en woningplattegronden. Nu in aanbouw… we kunnen niet wachten tot het er staat!

Wat is je persoonlijke missie?

Ik hou van architectuur. Ik hou van techniek. Ik hou van energieke, slimme en ambitieuze mensen die bereid zijn met elkaar tot het gaatje te gaan om iets voor elkaar te krijgen. En ik loop graag voorop en kijk altijd vooruit naar wat er op ons afkomt, hoe de wereld verandert en wat dat betekent voor mijn vak, mijn team en mijn persoon.

Deze dingen komen voor mij perfect samen bij Inbo, in mijn rol als verantwoordelijke voor enerzijds Creative Engineering en anderzijds Business Development en communicatie. Met mijn Creative Engineering team heb ik de luxe te werken aan de allermooiste projecten van Nederland. De term heb ik in het leven geroepen om aan te geven dat we veel meer doen dan projecten technisch uitwerken. We kruipen in de huid van de architect en denken mee vanaf een zo vroeg mogelijke fase, omdat we dan echt het verschil kunnen maken. BIM, Virtual Reality en 3D printen zijn belangrijke tools die we inzetten om dromen bouwbaar te maken.

 

 

Social Impact is de rode draad; ons verhaal gaat over het gebouw, de omgeving én de mensen.

Inbo is groot en doet veel verschillende dingen. Dat maakt ons vaak wat diffuus. Met het Business Development- en Communicatieteam werk ik hard aan het aanscherpen van ons profiel. Ik wil de buitenwereld beter laten zien hoe leuk we zijn en wat voor bijzondere projecten we maken. Naast onze branding naar buiten vraagt dat ook intern een duidelijk en consistent verhaal. Social Impact is de rode draad; ons verhaal gaat over het gebouw, de omgeving én de mensen.

Wilco van Oosten

Wilco van Oosten is sinds oktober 2017 partner bij Inbo, waar hij in 2005 aan de slag ging als architect. Hij vormt samen met Josine van Gulik en 12 anderen het partnerteam van Inbo.

Mijn bijdrage als architect moet altijd een verbetering van de stad zijn
Inbo is een bureau met...

…een sociaal hart en met heel veel kennis. We houden van samenwerken. We maken buurten en gebouwen waar het prettig wonen en werken is.

Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?

ParkEntree in Schiedam vind ik belangrijk, omdat het een goed voorbeeld is van een in co-creatie met toekomstige bewoners en buurt ontworpen project. Het bestaat uit twee woonhoven met daaromheen een grote diversiteit aan woningen voor oudere stadsbewoners. Met veel ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten, en tegelijk met veel privacy. Bedoeld om nog lang zelfstandig te kunnen wonen. We hebben het ontworpen met Blauwhoed en Beyond Now.

De dit jaar opgeleverde faculteit sociale wetenschappen voor de Radboud Universiteit, het Maria Montessorigebouw, is zeker ook een belangrijk project. Daar zijn we erin geslaagd om een groot gebouw voor heel veel studenten en wetenschappers kleinschalig te maken, en bijzonder duurzaam bovendien.

Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?

Misschien is dat wel het project Studio 1106 aan het Vreeswijkpad in Zuidoost. De tender die we samen met een team met onder anderen AM, Wouter Pocornie en Felixx net hebben gewonnen. Ik vind het belangrijk, omdat het een project is waarin we ver gaan met hoe de toekomstige bewoners hun huis en hun blok mee kunnen vormgeven, met gemeenschappelijkheid en natuurinclusiviteit.

Ook Solid 1c op IJburg is een belangrijk project. Een gebouw dat we hebben ontworpen voor Stadgenoot. De bouw is net begonnen. Bijzonder is dat het demontabel wordt, en met een grote diversiteit aan sociale huurwoningen en een broedplaats is het belangrijk voor de buurt. De extra hoge etages zorgen niet alleen voor extra woonkwaliteit, maar maken het gebouw ook veranderbaar.

Een ander belangrijk project is het Singelblok, een gebouw op een complexe locatie vlakbij de metrohalte Noord. We ontwerpen het samen met Bureau van Eig. Het is een langgerekt stadsblok dat bijna een buurt op zich wordt, met een grote variatie aan sociale, middeldure en vrije sector-huurwoningen en met sociale functies

Wat is je persoonlijke missie?

Mijn bijdrage als architect moet altijd een verbetering van de stad zijn. Met veel oog voor hoe mensen wonen, werken en leven. Aantrekkelijk, met ruimte voor gemeenschappelijkheid, maar ook met goede mogelijkheden om je terug te kunnen trekken. Juist de ruimte daartussenin is voor mij een belangrijk deel van elke opgave. Daarbij vind ik tijd een interessante factor. Veranderingen in gebruik en waardering en veroudering vind ik belangrijke thema’s, net als kennis van de ontwikkeling van architectuur. Bij voorkeur werk ik aan projecten die een plek of een thuis voor een grote diversiteit aan mensen kunnen zijn. Daar hoort bij dat we ons moeten verdiepen in wat verschillende mensen belangrijk vinden. Ik houd van het open gesprek dat daarbij hoort, van goed luisteren, maar ook van het doen van ontwerpsuggesties om het gesprek en het project verder te brengen. Verbeeldingskracht is wat mij betreft een hele belangrijke eigenschap van architecten. Die is ook van groot belang om tot goede antwoorden te kunnen komen op de veranderingen van klimaat en biodiversiteit.

Ik ben bij Inbo gaan werken, omdat het een bureau is met veel ruimte om verantwoordelijkheid te nemen. Dat kan, omdat we een groot en divers team zijn, met veel kennis en omdat we houden van samenwerken. Ik vind het belangrijk om die ruimte niet alleen door te geven, maar ook om hem samen met team en collega’s te blijven ontwikkelen. Diversiteit is daarvoor van grote waarde.

Website by HOAX Amsterdam