Wat: Open call voor 2D beelden die reflecteren op de gebouwde omgeving van Amsterdam
Wanneer: deadline Open Call 6 juni 2021 / Expositie: 19 en 20 juni 2021
Waar: expositie bij Arcam aan de Prins Hendrikkade 600 in Amsterdam en online op onze website
Voor wie: kunstenaars/architecten/makers (in opleiding)
Hoe: zend je 2D beeld in via het indieningsformulier*
Waarom: Als kick-off van de Subjectieve Atlas van Amsterdam, Arcam’s onderzoeksproject om collectief te reflecteren op de inclusiviteit van openbare ruimte van Amsterdam
Samenvatting
Voor de Dag van de Architectuur roept Arcam kunstenaars, architecten en makers (in opleiding) op om een 2D beeld in te sturen voor de Dag van de Architectuur. Deze projecten worden vertoond op 19 en 20 juni tijdens de Dag van de Architectuur bij Arcam aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam.
Dag van de Architectuur
Dit jaar vindt de jaarlijkse Dag van de Architectuur plaats op 19 en 20 juni. Rondom deze dagen organiseren verschillende architectuurcentra in Nederland een programma om het brede publiek in contact te brengen met de discussies rond architectuur. Dit jaar is het thema Architectuur/Klimaat. Architectuur/Klimaat kan breed worden geïnterpreteerd: als de impact van klimaatverandering op manieren van bouwen; als het heersende architectuurklimaat (woningnood, inclusiviteit, …, ….) en de rol van ontwerpers en architecten in ruimtelijk-maatschappelijke opgaven.
Subjectieve Atlas van Amsterdam
Vanaf september 2021 wil Arcam in samenwerking met The Subjective Editions starten met het onderzoeksproject de Subjectieve Atlas van Amsterdam. In de publicatie van deze Subjectieve Atlas willen we de verschillende ervaringen van de steeds diverser wordende bewoners en gebruikers van Amsterdam met de stedelijke omgeving verzamelen.
Drie richtlijnen
Als kick-off vragen we om een beeld in te sturen (2D, A0 formaat) dat reflecteert op de stedelijke ruimte van Amsterdam. Er zijn drie lijnen die je als leidraad kan gebruiken.
SUBJECTIEVE PERSPECTIEVEN OP ARCHITECTUUR
Ga hierbij uit van jouw subjectieve ervaring in de stad: op welke plekken in Amsterdam voel je je veilig en welkom, of juist niet? Gebouwen met een koloniale geschiedenis, of gentrificatieprocessen die zichtbaar zijn in het straatbeeld? Een beeld (tekening of architectuurrender) van jouw ideale stad? Een fotocollage met stedelijke fenomenen die je opvallen en die typisch zijn voor Amsterdam (bijvoorbeeld massa’s geparkeerde fietsen, piepkleine studentenkamers, … ).
IN/EXCLUSIEVE ARCHITECTUUR
Is de stad gemaakt voor iedereen, of zijn er zichtbare en onzichtbare grenzen in de gebouwde omgeving die de toegankelijkheid voor een bepaalde groep bepalen? Denk aan anti-daklozen architectuur, rolstoel(on)toegankelijke plekken, beperkende architectuur voor mensen met een zicht- of gehoorbeperking. Wie bevindt zich in de positie om ruimte te claimen? En aan wie wordt deze ruimte ontzegd?
REPRESENTATIE IN ARCHITECTUUR
Visualisaties (architectuurschetsen, renders, maquettes of modellen) van de gebouwde omgeving, de mensen die er gebruik van maken en de omliggende natuur zijn vaak utopisch. Hoe wordt de ruimtelijke omgeving in deze visualisaties gerepresenteerd en hoe verhoudt zich dat tot de realiteit? Maar ook: wie wordt er gerepresenteerd in de deze visualisaties? Met andere woorden: wie krijgt een plek in de stad van de toekomst?
Praktisch
De inzendingen moeten één (samengesteld) beeld zijn dat op A0-formaat kan worden afgedrukt (A0 formaat = 841mm x 1189mm; verhouding = 1 : 1,4; full colour CMYK; resolutie 300 DPI).
Dit mag een foto/ fotocollage/ tekening/ kaart/ plattegrond/ 3D-render/ architectuurschets/ … zijn. Je kan t/m zondag 6 juni, 23:59 uur je beeld inzenden via het indieningsformulier.* In het indieningsformulier wordt tevens een een korte biografie over jezelf (ca. 100 woorden) en een verantwoording over je inzending (ca. 250 woorden) gevraagd.
Selectie en presentatie
Een selectiecommissie bestaande uit Maurik Stomps (kunstenaar), Samora Bergtop (Wellmade Productions), Wouter Stroet (kunstenaar) en Anne Vera Veen (projectleider Arcam), maakt de selectie voor de expositie van de werken bij Arcam tijdens de Dag van de Architectuur. De werken zullen ook getoond worden in een online exposé op de website van Arcam en de social mediakanalen.
Op 14 juni 2021 krijg je bericht of jouw werk is geselecteerd voor de expositie.
Selectiecriteria
De selectie zal worden gedaan op basis van orginaliteit van het beeld, de toevoeging aan de meerstemmige perspectieven op de stad, en de artistieke kwaliteit van het werk.
Als voorbeeld kan je je laten inspireren door de visuele bijdragen in de eerder gemaakte Subjectieve Atlassen, maar creativiteit wordt zeker geapprecieerd!
Rechten en plichten
Alle copyrights blijven eigendom van de inzenders.
Met het inzenden van een beeld geef je toestemming voor: plaatsing van het werk op het raam in de Arcam galerie, plaatsing op de website van Arcam, gebruik in social media, in door Arcam georganiseerde online en offline meetings, in presentaties van Arcam, gebruik in persberichten/nieuwbrieven, gebruik in publicaties van Arcam.
*Als je geen google account hebt, kan je je werk opsturen naar annevera@arcam.nl.
Stuur dan je volledige naam, geboortedatum, woonplaats, gender, telefoonnummer, samen met een biografie over jezelf (ca. 100 woorden) en een verantwoording over je werk (ca. 150 woorden).
Stuur je beeld in PDF in A0-formaat (A0 formaat = 841mm x 1189mm; verhouding = 1 : 1,4; full color CMYK; resolutie 300 DPI),