Oproep: teken JOUW vlag van Amsterdam

17.10.22 Arcam

Wat voel je als je aan Amsterdam denkt? Is het een stad waar je van houdt? Voel je je thuis in deze stad? En sluit de vlag van Amsterdam aan bij jouw persoonlijke gevoel?

Voor de aankomende publicatie ‘Subjectieve Atlas van Amsterdam’ nodigen we je uit om jouw subjectieve vlag van Amsterdam te tekenen. 

Onderaan de pagina vindt je al enkele inzendingen ter inspiratie!

 

Wat: maak je eigen versie van de Amsterdamse vlag
Wanneer: deadline Open Call verlengd t/m 13 november 2022 / verschijnen publicatie: maart 2023
Waar: teken je vlag vanuit huis/kantoor of kom naar het Redactielokaal van Subjectieve Atlas bij Arcam
Voor wie: iedereen zich verbonden voelt met Amsterdam!
Waarom: als bijdrage voor het project de Subjectieve Atlas van Amsterdam

Vlag Amsterdam

De huidige vlag van Amsterdam wordt gekenmerkt door drie horizontale banen: twee rode stroken en een zwarte strook in het midden. Op de zwarte strook staan drie witte Andreaskruizen. Mythen en historische informatie kunnen ons een idee geven wat de symbolen van deze vlag lijken uit te beelden. Maar voel jij je persoonlijk verbonden met deze visuele elementen?

 

In Het Parool

Lees ook een interview met Arcam’s programmamaker Anne Vera Veen over onze oproep!

Waar staat een vlag voor?

In algemene zin zien we vlaggen vaak als symbool van een natiestaat. Vlaggen spelen van oudsher een belangrijke rol bij het definiëren van eenheid of grenzen van een groep of zelfs een natie. Vlaggen kunnen ons veel vertellen dankzij hun kleuren en iconen, en ze vertegenwoordigen krachtige boodschappen zoals vrijheid, onafhankelijkheid, politieke en religieuze overtuigingen of zelfs onderdrukking en angst. Zo zijn vlaggen krachtige instrumenten.

Een vlag kan op veel verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Vlaggen kunnen worden gebruikt om bepaalde gemeenschappen in te beelden en in stand te houden. Zo blijven natiestaten generaties lang vlaggen gebruiken om het gevoel van eenheid onder bepaalde groepen te cultiveren.

 

JOUW vlag van Amsterdam

Stel je nu voor dat jij inspraak had in het creëren van de Amsterdamse vlag. Hoe zou deze vlag eruit zien? Wie zou deze vlag vertegenwoordigen?

Het creëren van een nieuwe vlag klinkt misschien vreemd, omdat ze meestal hun oorsprong vinden in historische, politieke en sociale lagen. In het langlopende onderzoeksproject de Subjectieve Atlas van Amsterdam proberen we samen deze oude doctrines uit te dagen. Door subjectieve kaarten – en nu vlaggen – van Amsterdam te tekenen proberen we een bottom-up aanpak te stimuleren, die mensen laat nadenken over de manier waarop zij bij Amsterdam horen, of hoe Amsterdam bij hen hoort. Dit gaat samen met de doelstelling van de Subjectieve Atlas van Amsterdam, aangezien mensen worden aangemoedigd om na te denken over hun eigen ervaring en verbinding met de stad Amsterdam.

Via deze open call nodigt Arcam je uit om je eigen versie van de Amsterdamse vlag te maken. Misschien wordt jouw vlag wel vertoond in de publicatie Subjectieve Atlas van Amsterdam!

 

 

Inzenden

Welk formaat?

Je bent vrij om de vlag op verschillende manieren te ontwerpen (tekening, digitaal beeld, collage etc.). zolang het maar voldoet aan de volgende eisen:

– een 2d ontwerp
–  2:3 verhouding (liggend, bijvoorbeeld 10 x 15 cm of 20 x 30 cm)

Hoe in te zenden? 

Stuur je vlag uiterlijk zondag 13 november 2022 in via het online formulier.

– Maak een scan van je analoge vlag of upload je afbeelding naar het formulier
– Geef je vlag een titel en licht je vlag in een paar zinnen toe via het formulier.

NB: Met het insturen van je werk geef je toestemming om je vlag te verspreiden en te delen in de publicatie Subjectieve Atlas van Amsterdam en via website en social media van Arcam en Subjective Editions

Ingezonden vlaggen

Inmiddels hebben we bijna 30 persoonlijke vlaggen ontvangen. Om je op weg te helpen, laten we hier alvast enkele sprekende inzendingen zien.

1. Diversiteitskracht Vlag voor Amsterdam – Roos van Dijk

‘De identiteit van Amsterdammers bestaat uit vele verschillende elementen: leeftijd, sekse/gender, gezondheid, culturele achtergrond, seksuele oriëntatie, educatie, etc. De combinatie is bij iedereen verschillend en maakt van ieder mens een uniek kleurrijk vlechtwerk. Deze vlag draagt de kracht uit van die diversiteit en de liefde die ons verbind voor Amsterdam. Het diversiteitskracht hart is geïnspireerd door het diversiteitsvlechtwerk van Movisie en professor Kimberlé Crenshaw.’

2. Together is Better – Mathilda Mupe

‘dwars en eigenzinnig’.

3. Golden Ratio – Tatyana Dmitrieva

‘Ik ben geboren en heb het grootste deel van mijn leven gewoond in een stad met rechte wegen. Ik kan nog steeds niet wennen aan de gebogen ronde straten in Amsterdam. Ik loop van de ene kant van de gracht naar de andere en kom bijna op dezelfde plaats. Hoewel de route langer is, is hij spannender en mooier. Ik koos de gulden snede om mijn esthetisch verantwoorde lange routes in de stad weer te geven’.

4. Nature x People x Buildings – Bence Török

‘Amsterdam is de natuurlijke omgeving, de planten en het water, het groen en het blauw. Amsterdam is de gebouwen en straten, de bakstenen en het beton, het bruin en het grijs. Amsterdam is alle mensen die hier wonen, alle kleuren die mogelijk zijn’.

Website by HOAX Amsterdam