Open Call for Papers: De toekomst van de Amsterdamse wooncoöperatie

Oproep door Raumplan, Architect in Residence #2 van 2022

03.11.22 Raumplan

Arcam’s Architect in Residence Raumplan roept initiatiefnemers, ontwerpers, beleidsmakers, filosofen, critici, adviseurs en iedereen die geïnteresseerd is, op om te speculeren over de toekomst en potentie van wooncoöperaties.

Deelnemers hebben de vrijheid om een realistische dan wel speculatieve, utopische dan wel dystopische visie in tekst uit te werken. De geselecteerde artikelen worden gepubliceerd op de website van Arcam en verspreid via al onze kanalen

Over de Open Call

Wat: Open Call voor een tekst over de toekomst van de wooncoöperatie (in Amsterdam). Elke tekstvorm is toegestaan, denk aan een pleidooi, een gedicht, een opiniestuk, een column, een essay.

Amsterdam heeft de ambitie om 50.000 woningen in coöperatievorm te realiseren vóór 2040. Hoe is deze ambitie te realiseren? – Hoe worden wooncoöperaties een afspiegeling van de diverse Amsterdamse bevolking? Voor welke belangrijke opgave in de stad zijn wooncoöperaties een oplossing?

Deze vragen kunnen als leidraad dienen voor je visiestuk.

Voor wie: Iedereen met een visie op de toekomst en potentie van wooncoöperaties. We denken bijvoorbeeld aan initiatiefnemers, ontwerpers, (afgehaakte) deelnemers aan een coöperatie, beleidsmakers, filosofen, critici of adviseurs.

Waarom: de alternatieve en speculatieve visiestukken dienen ter inspiratie voor het gesprek in de stad over de toekomstige inrichting ervan.

Waar: Uit de inzendingen zullen door Raumplan en Arcam vier teksten worden geselecteerd, die op alle kanalen van Arcam worden gepubliceerd (website, socials, nieuwsbrief)

Output: Een tekst van 500 tot 1000 woorden, in het Nederlands of Engels. (Rechtenvrij) beeld is toegestaan, maar niet noodzakelijk.

Vijf onderwerpen als voorbeeld

Als opmaat voor een verkenning van een alternatieve toekomst waarin de wooncoöperatie de standaard is en niet de uitzondering, heeft Raumplan een boekje gepubliceerd dat gratis te downloaden is. De vijf scenario’s hierboven dienen als mogelijke onderwerpen. Meer lezen? Download de gehele publicatie gratis!

Indienen en procedure

Dien je tekst uiterlijk zondag 27 november 2022 in als PDF naar isanne@arcam.nl.

Uit de inzendingen worden vier teksten gekozen die worden verspreid via de kanalen van Arcam, in het kader van de Residency van Raumplan. De selectie van de werken wordt op 2 december 2022 bekend gemaakt. De teksten worden geselecteerd door Roel van der Zeeuw en David Klinkhamer, architecten en oprichters van Raumplan en Isanne Damen, programmamaker en architectuurhistoricus bij Arcam.

Vergoeding: De schrijvers van de teksten die geselecteerd worden krijgen (als team) een vergoeding van €250 excl. BTW

Selectiecriteria:

– Een titel
– Een samenvatting in enkele regels
– Een samenhangend betoog
– We zoeken vooral naar nieuwe invalshoeken, speculatieve visies, originele oplossingen, en verhalen uit eigen ervaring, die aansluiten op de Amsterdamse context en actualiteit.

Het ingediende stuk kan individueel of in groep zijn geschreven. Zowel nieuw als bestaand werk komt in aanmerking voor selectie

Save the date! 14 december
Gesprek over de toekomst van de wooncoöperatie in Amsterdam

Op woensdagavond 14 december 2022 gaat Architect in Residence Raumplan in gesprek met beleidsmakers, initiatiefnemers, bewoners en stadsmakers over de toekomst van de Amsterdamse wooncoöperatie. Exacte tijd, locatie, sprekers en tickets worden spoedig bekend gemaakt.

 

Website by HOAX Amsterdam