Oproep huizenbezitters: werk mee aan onderzoek + video van Follow the Money!

28.05.24 Arcam
De huizenprijzen zijn torenhoog, maar blijft je woning wel zoveel waard als wat je ervoor hebt betaald?

Durf jij het aan? Laat ons jouw huis onder de loep nemen en ontdek de verborgen klimaatrisico’s!

Voor de tentoonstelling Form Follows Finance – De stad als excelsheet (Arcam, 6 juli t/m 10 november 2024) werkt Follow the Money aan een video over de vraag: Welke huiseigenaren hebben het meest te verliezen door klimaatrisico’s?

Klimaatverandering brengt nieuwe risico’s met zich mee: overstromingen, bodemdaling, funderingsproblemen, hittestress. Steeds meer financiële instellingen vinden dat we inzicht moeten krijgen in deze risico’s, want zij zijn bang dat veel huizen op financieel drijfzand zijn gebouwd.

Follow the Money wil de komende tijd in kaart brengen wat die risico’s zijn en wie daarvoor op gaat draaien. Er is best wel wat bekend over de zogenoemde omgevingsrisico’s. Per huis is voor de komende decennia uit te rekenen wat de kans is op overstroming, hittestress of bodemdaling. Daarvoor is veel publieke data beschikbaar, bijvoorbeeld data en modellen van het KNMI.

Maar die omgevingsrisico’s vertellen niet het hele verhaal. Het maakt nogal uit hoe je huis is gebouwd, informatie die vaak niet publiek is of simpelweg ontbreekt. Om daar meer inzicht in te krijgen moet je achter de voordeur gaan kijken.

Precies dat willen we de komende weken gaan doen. We nemen graag een kijkje bij jou thuis (mét filmploeg), mocht jij de eigenaar zijn van een huis in één van de onderstaande gebieden. Als je wilt meewerken aan de video, zullen we met een team van diverse deskundigen je woning doorlopen en krijg jij gratis een klimaatrisico-analyse van je koopwoning.

Het gaat in het bijzonder om deze wijken en gebieden:
  • De Pijp
  • De Hoofddorppleinbuurt, tussen de Schinkel en de A10
  • Osdorp (hoe westelijker hoe beter)
  • Watergraafsmeer
  • Venserpolder, Gaasperdam, Holendrecht of Reigersbos
  • Amstelveen, het gebied ten Zuidwesten van het Amsterdamse Bos
  • De Ronde Venen
  • Haarlem, het gebied ten westen van de binnenstad, in het bijzonder het Garenkokerskwartier of de Hasselaersbuurt
  • Landsmeer
Praktische informatie en aanmelden

Meld je snel aan! Het filmen vindt begin juni plaats. 

Mail je interesse, aanmelding en of vragen naar Daphne Bouwman via daphne@arcam.nl

Let op:
Als bewoner wordt je ook gefilmd en geïnterviewd. We kijken met een kritische blik naar het huis. Iets om rekening mee te houden is dat de video openbaar wordt. Mocht je in de toekomst willen verhuizen, dan is er een kans dat de mogelijke gebreken ook bekend zijn. We kunnen daar in overleg iets over afspreken (bijvoorbeeld niet de exacte locatie noemen, bewoner alleen met voornaam). Bij de tour door het huis, staan we stil bij met name die zaken die van belang zijn voor het inschatten van de risico’s, zoals fundering, glasoppervlak, hoogte drempels, waterafvoer, tuin (indien beschikbaar), dak, isolatie, etc.

Website by HOAX Amsterdam