Recensie Vastgoed & klimaatrisico’s

29.10.24 Geeke Feiter van Heuvelen en Karen Lehman

Op 23 oktober organiseerde Arcam vanuit Pakhuis de Zwijger een avond die de impact van klimaatrisico’s op vastgoedwaarde en ontwerppraktijken onderzocht. Deze bijeenkomst maakte deel uit van de tentoonstelling Form Follows Finance – de stad als spreadsheet, die tot 10 november 2024 te zien is bij Arcam, en sloot aan bij het onderzoek van Follow the Money naar klimaatrisico’s in de gebouwde omgeving.

Sprekers Geeke Feiter van Heuvelen (directeur Schade bij het Verbond van Verzekeraars) en Karen Lehman (Karen Lehman Makelaardij) blikken op LinkedIn terug op de avond; hun volledige reflecties zijn in dit artikel te lezen.

Geeke Feiter van Heuvelen

Wie betaalt de rekening van vastgoed dat niet ontworpen is voor klimaatrisico’s? De eigenaar, is mijn conclusie. Ook na het panelgesprek met Shanawaz Bhimji, Kasper Spaan, Karen Lehman en Jan Kadijk op uitnodiging van Arcam Architectuurcentrum Amsterdam en Follow the Money in Pakhuis de Zwijger woensdagavond.

Bouw nu klimaatadaptief, zodat de 2e of 3e eigenaar straks niet met een moeilijk verkoopbaar pand en de gebakken peren zit.
Geeke Feiter van Heuvelen

En daarom:
✒️ Zou je als koper wèl moeten weten wat je precies koopt, want dat risico zou onderdeel van de onderhandeling en waardebepaling moeten zijn en de aankoop is het uitgelezen financieringsmoment om er werkelijk wat aan te kunnen doen.
👷‍♀️Bouw nu klimaatadaptief, zodat de 2e of 3e eigenaar straks niet met een moeilijk verkoopbaar pand en de gebakken peren zit.

Want:
📖Vanaf dit jaar moeten de eerste bedrijven (ook banken en verzekeraars) conform CSRD laten zien hoe klimaatrisico’s hun activiteiten raken (en hun activiteiten het klimaat, maar da’s een ander thema). Dat gaat zorgen voor transparantie.
💰Risico heeft een prijs en de kapitaalmarkt is rationeel. Vroeg of laat wordt de verzekering en hypotheek van een niet-klimaatbestendig pand echt duur en ga je geen investeerder meer vinden voor een bedrijf op een slechte plek.

Daarom zet het Verbond van Verzekeraars zich met een brede coalitie in voor een AAA Klimaatbestendig Nederland.

PS: ik werd heel erg blij van de ontwerpen van Paul de Ruiter Architecten en UNStudio. Heel gaaf om te zien hoe je niet alleen adaptief maar ook duurzaam kunt bouwen en dat opdrachtgevers nu vragen om Paris-proof huisvesting.

Karen Lehman

Interessante avond gehad gisteren als deelnemer van een panel over vastgoed en klimaatrisico’s georganiseerd door Arcam in Pakhuis de Zwijger. Dit naar aanleiding van het onderzoek door Follow the Money.

Het viel me op dat verschillende partijen, voornamelijk de zakelijke markt, ontzettend ver zijn met het inschatten van de risico’s maar dat het helaas voor het grote publiek nog niet duidelijk is wat die risico’s precies zijn, hoe groot en wat ze er eigenlijk aan kunnen doen.

 

Ik vind het vooral wonderlijk dat vooral wordt gekeken naar symptoombestrijding en (nog) niet wordt gewerkt aan het bestrijden van de oorzaak.
Karen Lehman

Het is mij in ieder geval duidelijk dat hoe je het wendt of keert, iedereen stukje bij beetje meer geld hieraan kwijt zal zijn. Er wordt vooral veel meer regen verwacht. Dus hou er rekening mee dat de kosten bijvoorbeeld aan het waterschap, de verzekering, gemeentelasten zullen stijgen. Ook wordt het belangrijk om te kijken hoe je je huis droog kunt houden bij ernstige regenval, koel kan houden in de zomer en goed je fundering in de gaten te houden, zowel met houten palen als ook dat je woning op staal gebouwd is (dus zonder palen gebouwd, bijv. op zandgrond).

Ook zullen wij als makelaars en taxateurs meer kennis hierover moeten krijgen om onze opdrachtgevers beter te kunnen informeren. Maar dan moet er echt betere informatie bekend zijn wat de exacte risico’s kunnen zijn bij een specifiek huis zodat we ook een reëler beeld hierover kunnen geven en dan kan onze opdrachtgever een risico inschatting maken in hoeverre hij dat wel of niet belangrijk vindt. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich verder zal ontwikkelen.

Ik kan in ieder geval wel alvast aangeven dat de banken wel alvast begonnen zijn met zo’n risico-inschatting maar dat gaat vooral over gebieden waar de woning deel van uitmaakt. Dus als het huis wat jij wilt kopen in zo’n gebied staat dan bestaat de kans dat je dan een hogere hypotheekrente zal moeten betalen. Ik vind het vooral wonderlijk dat vooral wordt gekeken naar symptoombestrijding en (nog) niet wordt gewerkt aan het bestrijden van de oorzaak.

Website by HOAX Amsterdam