Stage Programmering en Tentoonstellingen najaar 2024 (Project Haven-Stad)

Insteek: Regionale opgave en Ruimtelijke vraagstukken

14.05.24 Arcam

Arcam (Architectuurcentrum Amsterdam) is al bijna veertig jaar een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp in de Amsterdamse Metropoolregio.

Met debatten, presentaties en evenementen onderzoeken en verhelderen we de betekenis van ruimtelijk ontwerp en architectuur bij de veranderingen in de stad, en kijken we naar de rol die de ontwerpers en de makers van de stad daarbij spelen.

 

 

 

Stagiair Programmering en Tentoonstellingen Haven-Stad
September – december ‘24/januari ‘25

We zijn op zoek naar een gedreven stagiair met affiniteit met sociale geografie & planologie en Amsterdam voor de ondersteuning bij het onderzoek, de programmering en productie van ons programma rondom Haven-Stad. De stage is een combinatie van ondersteuning in content maken, inhoudelijke programmering en het mede produceren van een tentoonstelling, een regionaal debat en het programma van de Architect in Residence.

Wanneer?
 • Eerste helft college 2024-2025, start per september (exacte datum in overleg)
 • Duur: 4-5 maanden (in overleg)
 • Bij voorkeur 4 dagen per week, evt. 3 dagen per week mogelijk (in overleg)
Over Haven-Stad vs Arcam

Met de multimediale installatie Modelstad Haven-Stad vertelt Arcam het ruimtelijke verhaal van Haven-Stad – de grootste stadsinbreiding van Nederland en de grootste ‘uitbreiding’ van Amsterdam sinds IJburg. Via de installatie maak je kennis met de actuele ruimtelijke ontwikkelingen en vraagstukken van de hele Metropoolregio. Haven-Stad omvat het huidige bedrijvengebied tussen Sloterdijk, het Westerpark en in Noord het Cornelis Douwesterrein en de Noorder IJ-plas. In heel Haven-Stad is ruimte voor 40.000 tot 70.000 woningen.

 

Wat ga je doen?

Als stagiair ondersteun je Arcam in de programmering en de productie van

 • de tentoonstelling over Haven-Stad in november waarin we samenwerken met architecten en stedenbouwkundigen die al eerder onderzoek hebben gedaan naar het gebied, zoals Rademacher de Vries Architects, Other Spheres en One Architecture.
 • het A tot Z debat (Van Amsterdam tot Zaanstad), dat jaarlijks in samenwerking met architectuurcentrum Babel Zaanstad) wordt georganiseerd.
 • het programma van Architect in Residence Carolien Schippers over afval en het Westelijk Havengebied, in relatie tot de bouw van Haven-Stad

Als stagiair wordt je daarnaast (in overleg) teambreed betrokken bij diverse Arcam activiteiten (online en offline)

 • Communicatiewerkzaamheden, zoals schrijven van items voor de nieuwsbrief in relatie tot Haven-Stad en meedenken met content voor Social Media.
 • Bar- en front office werkzaamheden tijdens de maandelijkse Barcam, de Tafel van Arcam, de Museumnacht of andere activiteiten
 • Galeriediensten
 • Algemene kantoorwerkzaamheden ten behoeve van de bedrijfsvoering

 

Wat zoeken we?
 • Een student met een HBO/WO opleiding die relevant is voor het project, zoals Sociologie Geografie en Planologie, Architectuur, Architectuur- of Kunstgeschiedenis, Erfgoedstudies, Culturele Studies, (Visuele) Antropologie, Urban Studies, Beeldende Kunsten, of andere relevante studies
 • Je bent een organisator en goed in staat zelfstandig te werken
 • Je bent enthousiast over architectuur, betrokken, flexibel en nauwkeurig
 • Je vindt het leuk om zowel praktische als inhoudelijke taken uit te voeren
 • Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en je bent in staat om te communiceren op diverse schaalniveaus, van sponsors tot vrijwilligers en van ontwikkelaars tot bewoners
Wat bieden wij?

Bij Arcam zijn stagiairs volwaardig lid van het team en draaien dan ook mee op kantoor en bij de diverse projecten. Het precieze takenpakket binnen de stage wordt altijd in overleg toegespitst op de interesses en competenties van de stagiair. We bieden je een dynamische en jonge werkomgeving, waarin veel ruimte is voor eigen initiatief. De werkzaamheden zijn zeer divers en je werkt samen met alle collega’s, waardoor je veel competenties kunt opdoen. In het opvallende gebouw aan de Prins Hendrikkade 600 – tussen NEMO en het Scheepvaartmuseum – werk je met een team van 7 vaste medewerkers en twee stagiairs in het hartje van Amsterdam met prachtig uitzicht op het Oosterdok. Arcam biedt een stagevergoeding van € 300 per maand bij een stageweek van 4 dagen.

Ben je geïnteresseerd?

Stuur dan jouw motivatie met CV op naar Arcam, t.a.v. Marc Peperkamp, marc@arcam.nl / 020 620 48 78. Voor meer informatie over de inhoud van de stage kan je mailen naar andreas@arcam.nl.

Website by HOAX Amsterdam