Stage Programmering en Tentoonstellingen najaar 2024 (Project Hervertellingen)

Insteek: Sociale Geografie en Architectuurgeschiedenis

14.05.24 Arcam

Arcam (Architectuurcentrum Amsterdam) is al bijna veertig jaar een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp in de Amsterdamse Metropoolregio.

Met debatten, presentaties en evenementen onderzoeken en verhelderen we de betekenis van ruimtelijk ontwerp en architectuur bij de veranderingen in de stad, en kijken we naar de rol die de ontwerpers en de makers van de stad daarbij spelen.

 

 

 

Stagiair Programmering en Tentoonstellingen Hervertellingen
September – december ‘24/januari ‘25

We zijn op zoek naar een gedreven stagiair met affiniteit met architectuur en Amsterdam voor de ondersteuning bij het onderzoek, de programmering en productie van ons jaarprogramma Hervertellingen (over het verband tussen architectuur(geschiedenis) en woonbeleid). De stage is een combinatie van ondersteuning in content maken, inhoudelijke programmering en het mede produceren van een tentoonstelling en een symposium.

Wanneer?
 • Eerste helft college 2024-2025, start per september (exacte datum in overleg)
 • Duur: 4-5 maanden (in overleg)
 • Bij voorkeur 4 dagen per week, evt. 3 dagen per week mogelijk (in overleg)
Video Opening van drie Arcam-tentoonstellingen in maart 2024
Over Hervertellingen:

In ‘Hervertellingen’ onderzoekt Arcam samen met drie curatoren(teams) nieuwe verbanden tussen (architectuur)geschiedenis en woonbeleid in wijken met een grote transformatieopgave in stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost vanuit het perspectief van bewoners toen en nu. Arcam legt relaties tussen hedendaags woonprotest, historisch woonbeleid en architectuurgeschiedenis en zoekt samen met bewoners en ontwerpers naar een nieuwe rol voor architecten waar deze drie pijlers samenkomen.

Wat ga je doen?

Als stagiair ondersteun je Arcam in de programmering en de productie van:

 • een tentoonstelling Hervertellingen in november met de resultaten van het jaarprogramma (fietstochten, pop-up expo, podcast, video, fotografie, onderzoek)
 • een landelijk symposium Hervertellingen (in Amsterdam)
 • een video rondom Hervertellingen

Als stagiair wordt je daarnaast (in overleg) teambreed betrokken bij diverse Arcam activiteiten (online en offline)

 • Communicatiewerkzaamheden, zoals schrijven van items voor de nieuwsbrief in relatie tot Hervertellingen en meedenken met content voor Social Media.
 • Bar- en front office werkzaamheden tijdens de maandelijkse Barcam, de Tafel van Arcam, de Museumnacht of andere activiteiten
 • Galeriediensten
 • Algemene kantoorwerkzaamheden ten behoeve van de bedrijfsvoering

 

Wat zoeken we?
 • Een student met een HBO/WO opleiding die relevant is voor het project, zoals Architectuur, Architectuur- of Kunstgeschiedenis, Erfgoedstudies, Sociale Geografie, Planologie, Culturele Studies, (Visuele) Antropologie, Urban Studies, Beeldende Kunsten, of andere relevante studies
 • Je bent een organisator en goed in staat zelfstandig te werken
 • Je bent enthousiast over architectuur, betrokken, flexibel en nauwkeurig
 • Je vindt het leuk om zowel praktische als inhoudelijke taken uit te voeren
 • Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en je bent in staat om te communiceren op diverse schaalniveaus, van sponsors tot vrijwilligers en van ontwikkelaars tot bewoners
Wat bieden wij?

Bij Arcam zijn stagiairs volwaardig lid van het team en draaien dan ook mee op kantoor en bij de diverse projecten. Het precieze takenpakket binnen de stage wordt altijd in overleg toegespitst op de interesses en competenties van de stagiair. We bieden je een dynamische en jonge werkomgeving, waarin veel ruimte is voor eigen initiatief. De werkzaamheden zijn zeer divers en je werkt samen met alle collega’s, waardoor je veel competenties kunt opdoen. In het opvallende gebouw aan de Prins Hendrikkade 600 – tussen NEMO en het Scheepvaartmuseum – werk je met een team van 7 vaste medewerkers en twee stagiairs in het hartje van Amsterdam met prachtig uitzicht op het Oosterdok. Arcam biedt een stagevergoeding van € 300 per maand bij een stageweek van 4 dagen.

Ben je geïnteresseerd?

Stuur dan jouw motivatie met CV op naar Arcam, t.a.v. Marc Peperkamp, marc@arcam.nl / 020 620 48 78. Voor meer informatie over de inhoud van de stage kan je mailen naar andreas@arcam.nl.

Website by HOAX Amsterdam