Ons programma voor de periode 2025-2028, Systeembrekers, wordt ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Deze subsidie is voor Arcam van groot belang om ons programma te kunnen uitvoeren. Systeembrekers verwijst naar alle mensen, projecten en processen die tussenruimte vinden en verbindingen creëren tussen de systeemwereld en de leefwereld. We zijn ontzettend blij met de erkenning en het vertrouwen dat spreekt uit het advies.
Citaten uit het advies
“Uit het plan spreekt volgens de commissie een duidelijke artistieke signatuur. Systeembrekers is een uitdagend en relevant thema, sterk gerelateerd aan de urgenties van een hedendaagse stad. De commissie is van mening dat het plan de urgenties van Amsterdam met een scherpe kritische blik en welwillendheid analyseert, zodat er anders over deze materie kan worden nagedacht.”
“De doelgroep professionals wordt goed bediend. Deze community is trouw aan Arcam en heeft veel expertise om over urgente onderwerpen te spreken. Deze groep, zo constateert de commissie, functioneert voor Arcam als een belangrijk (wederkerig) klankbord.”
“Arcam poogt een verbindende schakel te zijn door mensen die meestal niet aan tafel zitten bij de beleidsmakers een stem te geven. Ook is er continu aandacht voor toegankelijkheid, queer/safe spaces en meerstemmigheid in het programma. Wat betreft team/organisatie zet Arcam expliciet in op expertise die het perspectief met betrekking tot diversiteit en inclusie in de organisatie kunnen versterken, waaronder externe partners bij de activiteiten.”
Over Arcam
Arcam, al bijna 40 jaar hét architectuurcentrum van Amsterdam, is een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Arcam belicht stedelijke opgaven en betrekt ontwerpers, beleidsmakers, bouwers en gebruikers. Het programma, met tentoonstellingen, gesprekken en rondleidingen, verbindt leefwereld en systeemwereld rond thema’s als modulaire bouw, ecologie, inclusie, toegankelijkheid en betaalbaarheid, en we werken daarin samen met een veelheid aan organisaties op alle niveaus.
In de periode 2025-2028 staat het slaan van nieuwe bruggen tussen systeemkennis en ervaringskennis centraal in onze programmering, met nadruk op verbeeldingskracht en hervertellen van ruimtelijke perspectieven. Op lokaal niveau wisselen we informatie uit via tentoonstellingen, wandelingen, lezingen, de Dag van de Architectuur en de Amsterdamse Architectuurprijs. We zoeken tussenruimte in een platform voor ruimtelijke adviezen vanuit de leefwereld en Subjectieve Stadswandelingen. In de Metropoolregio Amsterdam onderzoeken we (transitie)ontwerpopgaven als veilig en betaalbaar wonen, en brengen we regionale onderwerpen in discussie.