Terugblik workshop met We Sell Reality

Subjectieve Atlas van Amsterdam

21.12.21 Finn van Tol

Al snel na de eerste workshop met Radio Voorwaarts vond de tweede workshop van het onderzoeksproject Subjectieve Atlas van Amsterdam plaats. Ditmaal kwam het kunstcollectief We Sell Reality samen bij kunst- en cultuurplatform Framer Framed in Amsterdam Oostpoort, om hun ervaringen en perceptie van de stad Amsterdam te cartograferen.

We Sell Reality

We Sell Reality is een sociaal kunstcollectief bestaande uit zo’n 15 ontwerpers en kunstenaars. Hun werk bestaat met name uit producten, installaties en performances in de publieke ruimte. Vrijwel iedereen in de groep is hier gekomen als vluchteling en beschikt nog steeds niet over de nodige documenten om zich officieel Nederlands staatsburger te mogen noemen.

 

De toegankelijkheid van de stad zonder pinpas of QR-code

De projecten van We Sell Reality reageren op het immigratiebeleid van Europa en Nederland en met name waar het ernstig steken laat vallen. Als dusdanig zijn zij één van de acht partners van het tweejarige onderzoeksproject Subjectieve Atlas van Amsterdam, waar we ondervertegenwoordigde percepties van Amsterdam in kaart willen brengen. In een serie workshops vragen we de deelnemers om te reflecteren op hun stedelijke omgeving. Zo geschiedde ook in de workshop van vrijdag 17 december bij Framer Framed: de leden van We Sell Reality benaderden Amsterdam vanuit hun ervaring als persoon in een land dat hen als ‘illegaal’ beschouwt. Zonder papieren, en daardoor zonder pinpas of QR-code, blijkt de stad lang niet zo toegankelijk. Op welke plekken in Amsterdam kan je overdag verblijven, als je ’s ochtends uit de nachtopvang wordt gestuurd? Welke gebouwen, buurten of pleinen kan je zonder omkijken bezoeken als persoon zonder direct als vluchteling te worden geframed? De ideeën vormden niet enkel een kritiek op het beleid van de overheid, er ontstonden ook visuele representaties van de waardering van locaties zoals de Dam en de Openbare Bibliotheek.

De deelnemers hebben deze dag gebruikt om hun eerste ideeën over belangrijke en onderbelichte aspecten van hun Amsterdam aan te kaarten. Vervolgens is de groep manieren gaan onderzoeken hoe ze deze verschijnselen in een duidelijke visuele vorm kan communiceren. Eén van de projecten die uit de workshop voortkwam, brengt alle plaatsen in Amsterdam in kaart waar vluchtelingen terecht kunnen voor onderdak, een douche en medische of juridische hulp.

Redactielokaal

De komende weken werken de visuele auteurs hun bijdrage verder uit. De resultaten van dit onderzoek zullen in een openbaar redactielokaal in Arcam (vanaf 12 maart 2022) en in de publicatie (december 2022) te zien zijn.

De Subjectieve Atlas van Amsterdam wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Website by HOAX Amsterdam