Jochem Alferink – Waterpaviljoen Sluisbuurt

'Open gesture: Wooden lamella structure'

19.04.21 Arcam

Als jonge architect heeft Jochem Alferink een onuitputtelijke focus om te ontwerpen met hernieuwbare grondstoffen.

 

Open Gesture
Een ontwerp van Jochem Alferink

De parametrisch gevormde houten structuur is zowel een verwelkomend gebaar als een blikvanger op het Waterplein. De gesloten rug naar de straat toe, opent zich zowel verticaal als horizontaal in parametrische krommingen die zijn opgebouwd uit meerdere houten elementen die elkaar zij aan zij ondersteunen.

Het houten Paviljoen is gesitueerd op de gedefinieerde positie volgens het masterplan voor de Sluisbuurt in Amsterdam.

De liggers van de lamellenstructuur zijn gemaakt van massieve Accoya-houten elementen om de duurzame levensduur van de constructie te waarborgen. Het perron is gemaakt van Cross Laminated Timber vurenhouten platen.

 

Circulair

De houten verbinding is 100% circulair, dankzij de hernieuwbare materialen, en de mogelijkheid om de volledige structuur stuk voor stuk te demonteren.

Onder het parametrisch gevormde dak is een platform gesitueerd dat douches, toiletten en kleedkamers faciliteert. De top van het platform fungeert zowel als trap naar het uitzicht en duikpunt, als tribune om op te zitten en te socializen.

Masterclass Houtbouw

Dit plan is onderdeel van de Masterclass Houtbouw en de daarbij behorende online tentoonstelling van de voorstellen voor een houten paviljoen aan het Waterplein in de Sluisbuurt.

Website by HOAX Amsterdam