Maria Piels – Waterpaviljoen Sluisbuurt

'Slow Down'

19.04.21 Arcam

Maria Piels is een architect met internationale oriëntatie, die gelooft dat onze gebouwde omgeving positieve ontmoetingen kan faciliteren, zijn gebruikers kan empoweren, onze emoties kan weerspiegelen en ons dichter bij de rust van de natuur kan brengen.

Slow Down
Een ontwerp van Maria Piels

Op het centrale plein in de Sluisbuurt staat watersport centraal. Een mooie activiteit voor iedereen. Voor de fanatieke zwemmer, de evenwichtige supper, maar ook voor de aandachtige toeschouwer of de minder actieve watersporter. Het waterpaviljoen is een plek waar vooral deze laatste groep centraal staat.

Een hellingbaan leidt je naar een plateau wat in het water verzonken is. Voor degenen die zich daar willen omkleden en vervolgens het water in kunnen duiken. Of voor diegenen die op een toegankelijke manier het water willen kunnen bereiken.

De arcade van houten portalen begeleidt je langs een serie hellingbanen en langs verschillende terrassen die deels zitruimte bieden en deels vrij geprogrammeerd kunnen worden. De portalen worden gemaakt van glulam van Europees naaldhout. Ze staan op een stalen voet en worden aan elkaar verbonden en verstevigd door middel van minimale stalen stangen. De hele constructie oogt hierdoor luchtig. De portalen gaan soms over in een bankje wat in allerlei vormen en maten te maken is. Iets wat goed mogelijk is met computergestuurde fabricage.

De warme uitstraling van het hout nodigt uit om het paviljoen aan te raken, even stil te staan en te genieten van het uitzicht. Het uitzicht van de buurt en van de actieve watersporters.

Masterclass Houtbouw

Dit plan is onderdeel van de Masterclass Houtbouw en de daarbij behorende online tentoonstelling van de voorstellen voor een houten paviljoen aan het Waterplein in de Sluisbuurt.

Website by HOAX Amsterdam