Niels Geerts – Waterpaviljoen Sluisbuurt

'Sluisbuurtbalkon'

19.04.21 Arcam

Niels Geerts is werkzaam bij de Architekten Cie. en werkt daar aan uiteenlopende projecten. Zijn interesse ligt in het werken aan maatschappelijk culturele projecten binnen een stedelijke omgeving. De ambitie naar duurzaamheid is daarin altijd van belang. Deze uit zich in een vaak houten materiaalkeuze, circulariteit en het ontwerpen met licht en lucht als belangrijke middelen.

Buurtbalkon
Een ontwerp van Niels Geerts

BuurtBalkon biedt in een sterk geplande omgeving ruimte voor het ongeplande. De constructie vormt met een expressieve houten vormgeving een overkapping én een balkon voor het publieke leven in Sluisbuurt. 

Het paviljoen zoekt het spanningsveld op tussen ruimte programmeren en ruimte creëren. Het idee is dat hier stedelijk leven plaatsvindt: markten en bijeenkomsten onder de luifel, ontmoetingen en festiviteiten op het balkon. 

 

Katalysator 

Hout is het meest traditionele bouwmateriaal, en tegelijkertijd het meest actuele. Dankzij CO²-opslag presteert hout goed in duurzaamheid. Innovatieve ontwikkelingen, zoals CLT (cross laminated timber), zorgen ervoor dat hout enorme mogelijkheden biedt voor grote overspanningen en hoge constructies, passend bij Sluisbuurt.  

Het BuurtBalkon is dan ook opgetrokken in CLT. Naast het hout zelf, is ook de constructie ‘kruis gelamineerd’. Door het stapelen zorgt het paviljoen als ‘robuust filigraan’ voor een dynamisch licht– en schaduwspel gedurende de dag, aan een variërend waterpeil. 

Het BuurtBalkon heeft als doel een katalysator te zijn: van publiek leven, van watersport en van houtbouw. Er liggen veel kansen voor meer houten projecten in de wijk!  

Masterclass Houtbouw

Dit plan is onderdeel van de Masterclass Houtbouw en de daarbij behorende online tentoonstelling van de voorstellen voor een houten paviljoen aan het Waterplein in de Sluisbuurt.

Website by HOAX Amsterdam