Werkervaringsplaatsen voor vluchtelingen

Terugblik Online Gesprek

13.04.21 Indira van 't Klooster

Op 31 maart 2021 spraken ervaringsdeskundigen uit de bouw- en ontwerpwereld met het UAF, een van de oudste vluchtelingenorganisaties van Nederland, over mogelijkheden om mensen met een vluchtelingenstatus of statushouders werk te bieden in de organisatie.

Of het nou gaat om vaste aanstellingen of vrijwilligerswerk, organisaties doen dat zeker niet (alleen) uit altruïstische overwegingen. Vluchtelingen brengen nieuwe inzichten op de werkvloer en bieden uitkomst in een krappe arbeidsmarkt.

 

 

Maar hoe pak je dat aan?

In deze bijeenkomst spraken we over de blinde vlekken bij sollicitatieprocedures, waardoor bedrijven geneigd zijn ‘meer van hetzelfde’ aan te nemen, terwijl diversiteit ook een veelheid aan ervaring en kennis met zich meebrengt. Heijmans vertelt hoe zij via een zorgvuldige selectie niet alleen nieuwe mensen hebben gevonden, maar ook de bestaande werknemers hebben moeten meenemen in het proces.

We spraken over culturele verschillen, die extra aandacht vergen op plekken waar je dat juist niet direct verwacht: bij het koffiezetapparaat bijvoorbeeld, in de informele wandelgangen.

Overigens hoef je geen grote organisatie te zijn, vooral van belang is dat nieuwkomers (ook) een nieuw netwerk opbouwen, dus met veel verschillende organisaties en personen in contact kunnen komen.

Misschien ook iets voor jouw bedrijf?

Kijk mee en terug. Neem gerust contact op als je meer wilt weten, we brengen je graag in contact met de juiste personen!

Aan dit programma deden mee: Sarah Elbadr-Boers (UAF/ADI), Wietske Huisman (Rijnboutt), Kinan Fleihan (Space and Matter) en Karin van der Windt (Heijmans). Moderatie was in handen van Indira van ’t Klooster (Arcam).

Website by HOAX Amsterdam