Onbespied door de openbare ruimte?

Shuttercam en Shutterring maken het mogelijk

22.04.22 Responsible Sensing Lab

Steden, bedrijven en individuen verzamelen in toenemende mate allerlei soorten gegevens. Wat sensoren ‘zien’ en hoe gegevens van interacties worden verbonden en geanalyseerd is echter vaak onduidelijk.

Het Responsible Sensing Lab wil meer transparantie creĆ«ren in stadssensorsystemen en publieke waarden erin verankeren – zoals autonomie en privacy – door sensoren op een nieuwe manier te ontwerpen.

Een aantal van hun projecten is nu te zien in de tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy bij Arcam, waaronder Shutterring en Shuttercam.

Shuttering

Shutterring – een ontwerp van de Incredible Machine – heeft tot doel slimme deurbellen privacyvriendelijker te maken, terwijl hun belangrijkste functionaliteit intact blijft. Vergelijkbaar met een webcamcover, schuiven bellers de Shutterring omhoog om aan te bellen, waardoor ze kort zichtbaar zijn. Een filter vervaagt de achtergrond van de persoon die voor de camera staat, waardoor onnodig filmen van de openbare ruimte of voorbijgangers wordt voorkomen.

Je kunt gratis doe-het-zelf instructies downloaden van de website van het Responsible Sensing Lab om je eigen Shutterring te maken en de privacy in je buurt te verbeteren.

Doe-het-zelf instructies.

Met Shutterring probeerden we enerzijds kritiek te leveren op het onrechtmatig filmen van de openbare ruimte door datahongerige techbedrijven, en anderzijds eigenaren van een videodeurbel een eenvoudige manier te bieden om compliant te zijn en de primaire functie van hun deurbel te behouden
Marcel Schouwenaar - Ontwerper en creatief directeur, The Incredible Machine
Shuttercam

Ten tweede is het Shuttercam project ontstaan vanuit de gedachte dat mensen niet weten of en wanneer camera’s in de openbare ruimte opnemen of niet. In het Shuttercam-experiment worden drie camera’s op het Marineterrein in Amsterdam uitgerust met luiken om de transparantie, controle en privacy van voorbijgangers te vergroten.

In de stad Amsterdam zijn er 99 camera's per vierkante kilometer. De Rijksoverheid meldt dat van de naar schatting 1,5 miljoen camera's die in Nederland in de openbare ruimte opnamen maken, slechts 2% eigendom is van de overheid, de rest zijn zwarte dozen. Als burgers en goede buren zouden we in de toekomst een mening moeten hebben over al deze observaties.
Tom van Arman - Smart City Strateeg & Future City Maker, Tapp, en Arcam Architect in Residence
Video van beide Shutter-projecten. Gemaakt door Design United voor Up Close & Personal programma tijdens DDW 2021
Bezoek Private_Eye_Butler_Spy

De tentoonstelling over de toenemende impact van technologie in en om het huis, met onder andere deze twee shutter–projecten, is te bezoeken bij Arcam t/m 26 juni 2022.

Website by HOAX Amsterdam