15 Jaar AAP – Amsterdam University College

Mecanoo, 2012

Het Amsterdam University College (AUC) markeert de entree naar het Amsterdamse Science Park en huisvest de driejarige universitaire bacheloropleiding Liberal Arts and Sciences.

Mecanoo heeft het gebouw ontworpen als een inspirerend thuis voor een community van 900 internationale studenten en hun docenten. Het is een vriendelijk, maar robuust, alzijdig gebouw met een reusachtige zolder. De zolder wordt gevormd door daken die diagonaal, in noord-zuidrichting op het gebouw liggen. Onder de geknikte daken bevinden zich geborgen, rustige studieplekken en de bibliotheek.

Vides vormen het hart van de faculteit, zodat er zichtlijnen mogelijk zijn tussen alle verdiepingen. Een monumentale trap verbindt de vides en symboliseert het communitygevoel van de gebruikers. Hier komen de studenten samen om te leren, te werken en te ontspannen. Bijzondere ruimtes zoals het restaurant, de common room en de studiezaal hebben dubbelhoge puien met een prachtig uitzicht.

De gevel is bekleed met cortenstaal. Dit geeft het gebouw een warme uitstraling, terwijl het past in de zakelijke sfeer van het Science Park. Het Amsterdam University College is een duurzaam gebouw met een Greencalc+ score van 200. De compacte gebouwmassa biedt een optimale verhouding tussen geveloppervlak en vloeroppervlak, wat energieverlies beperkt.

Daglicht dringt tot diep in het gebouw door via koepels op de noordzijde van de dakvlakken. De sedum dakbedekking zorgt voor isolatie en waterberging. De goede akoestiek binnen wordt verkregen door een bijzondere houten wand van de begane grond tot aan het dak.

"Goed gedoseerde transparantie waardoor meer besloten plekken en het publieke domein zich op een ontspannen manier tot elkaar verhouden.”
Jury AAP 2013
“Ik vond het gebouw eerst niet zo mooi, maar nu kijk ik er anders naar. Het heeft veel ramen en ik hou van natuurlijk daglicht. Binnen is het echt cosy met veel sociale plekken voor internationals.”Fu “Ik mis meer studiegerichte ruimtes. Het is heel open, maar soms wil je echt leren, en dat gaat wel eens lastig door al die open en gezellige plekken.”
Studenten bij de faculteit Liberal Arts and Sciences
Website by HOAX Amsterdam