Het Artisplein is een openbaar toegankelijke plek in de stad, met daaraan onder meer de gerenoveerde Ledenlokalen, het museum Micropia en het Groote Museum.
Aan de parkzijde wordt het plein afgesloten door een fontein, de Watertafel. Deze loopt parallel aan de Hollandse Polder, een monumentale volière met daarin de grootste collectie lepelaars ter wereld. Artisplein ligt op de plek van het voormalige Geologisch Museum, dat werd afgebroken. Er is hier dus publieke ruimte aan de stad toegevoegd. De volière is flink vergroot en opnieuw ingericht met een rij knotwilgen.
De benodigde binnenruimte is ontworpen als een eigentijdse versie van een Hollandse polderschuur. Het plein zelf is open en ruim om, onder een bladerdak van bomen, ruimte te bieden aan allerlei activiteiten, zoals in de negentiende eeuw gebeurde. Sprenger von der Lippe Architekten uit Hamburg waren al in een vroeg stadium betrokken bij de ontwikkeling van Micropia en de restauratie en herbestemming van de Ledenlokalen.
De nieuwe constructie van de Ledenlokalen heeft hetzelfde grid en dezelfde structuur als het oorspronkelijke gebouw, en hetzelfde ruimtelijke gevoel als de 19e-eeuwse situatie. Het bakstenen ‘tapijt’ van landschapsarchitect Michael van Gessel brengt de verschillende onderdelen aan het plein bij elkaar. Het ontwerp onderstreept de intieme sfeer van de buitenruimte. Openbaar plein en park vloeien hier ineen, omgeven door de monumentale gebouwen.
“De openheid, flexibiliteit en transparantie van dit project, gecombineerd met de sereniteit en rust die er gecreëerd is, geeft een prettige ervaring. Het is zowel een plek om je terug te trekken uit de drukte van de stad, als een plek om te ontmoeten en te spelen.”
Birgit “Voor corona kwamen wij hier erg vaak, toen stond het water met de fonteintjes hier altijd aan. Het is een hele leuke plek voor de kinderen om te spelen.” Michiel “We wonen in de buurt en eten hier wel eens een ijsje of we spreken met vrienden af. Het is echt een oase tussen het drukke verkeer.”