In Amsterdam Nieuw-West heeft Moke Architecten een gebouw uit de jaren 60 getransformeerd tot moderne basisschool.
De school behield zijn betonstructuur, maar de oorspronkelijke betonnen buitengevel werd vervangen door een metalen gevelbekleding in combinatie met hout. Door de grote raampartijen geeft het gebouw binnen een open en lichte indruk.
De aula is het kloppend hart van het gebouw. De houten tribune is de blikvanger van het project, en ideaal voor vieringen of optredens door leerlingen. In de klaslokalen en gangen is ook veel houtwerk terug te vinden, wat samen met het beton zorgt voor een stoere maar natuurlijke uitstraling. Een nieuw, breed trottoir verbindt het gebouw met de openbare ruimte, dat aansluit aan het schoolplein. Het schoolplein zelf is ontworpen door LANDLAB.
Naast het behouden van de oorspronkelijke betonnen constructie kent het gebouw nog vele sporen van hergebruik. Zo bestaat de tribune in de aula uit dikke houten geveldelen van het Tripolis-gebouw op de Zuidas van Aldo van Eyck. De aulavloer is gemaakt van hout van een oude gymzaal en ook in het houten plafond is hergebruikt hout te vinden. De gemeente Amsterdam heeft bijgedragen aan het vinden van ‘donorgebouwen’, waardoor een circulaire manier van werken tot stand kwam.
“Het is voor de kinderen belangrijk dat zij dagelijks naar zo’n mooi gebouw gaan om te leren en te spelen. Maar ook voor buurtbewoners kan het gebouw een ontmoetingsplek zijn in de avonduren.”
“In de hal doen we veel activiteiten, dan gebruiken we de trap als een tribune. De leerlingen kunnen daar zitten en presentaties geven. Ik denk dat de kinderen dat heel fijn vinden. Toen ze hier voor het eerst binnenkwamen, zeiden mijn leerlingen meteen: ‘Wauw, wat groot!’ Ze waren allemaal erg verbaasd, blij en enthousiast!”