15 Jaar AAP – Brede School de Kikker / OBS de Globe

Dok Architecten, 2007

Middenin het voormalige stadsdeel Osdorp zijn twee basisscholen, een kinderdagverblijf en een ruimte voor de GG&GD ondergebracht in Brede School De Kikker.

Het onderbrengen van diverse onderwijs- en zorgvoorzieningen in een zogenaamde ‘brede school’, is een trend op het gebied van scholenbouw die de interactie tussen verschillende gebruikers van de verschillende voorzieningen in de gemeenschappelijke ruimten moet vergroten. De Kikker voegt zich naar het stedenbouwkundige ontwerp van Van Eesteren. De trap op het schoolplein, die tevens als tribune fungeert, ligt evenwijdig aan de oost-west lopende groenstrook.

De dubbele bomenrij, die van noord naar zuid loopt, is doorgetrokken tot in de wintertuin. Deze wintertuin, die fungeert als entree en ontmoetingsplek voor de buurt en een eigen speelplaats biedt aan kleine en grote kinderen is het middelpunt van de school. Opvallend is de kleur van de gevelpanelen: felgroen met glitters. De verdiepingshoogte in het gebouw is vier meter, waardoor de lokalen een entresol konden krijgen. Onder deze insteekverdiepingen zijn is een blok gesitueerd waarin garderobe, toiletten, keukentje en (computer-)werkplekken zijn ondergebracht.

De draagconstructie van het gebouw, de vloeren en een groot deel van het interieur zijn uitgevoerd in FSC-gecertificeerd vurenhout. Dit intensieve gebruik van hout binnen één gebouw is nog uniek in Nederland, maar zal in de toekomst vaker voorkomen vanwege de voordelen van hout. Het materiaal is duurzaam, energiezuinig en relatief licht.

Het gebouw in zijn totaliteit straalt een duidelijke identiteit uit en is daardoor belangrijk voor de wijk.”
Jury AAP 2008
De insteek van de architect was om de drie hoofdgebruikers verbinding met elkaar te laten maken via de brug. In de praktijk gebeurt dat niet. Het is toch een beetje mijn en dijn geworden. Ik vind het wel een fijn gebouw om in te werken, qua openheid en sfeer. Het geeft reuring en dynamiek als je hier met veel gebruikers bent.”
Conciërge/ICT-beheerder Eric Kuyper uit Amsterdam-Zuid
Website by HOAX Amsterdam