15 Jaar AAP – Hotel Jakarta

SeARCH, 2018

Op de kop van het Java-eiland opende in 2018 Hotel Jakarta zijn deuren.

Het hotel dankt zijn naam aan de historische locatie: tussen 1870 en 1970 vertrokken hier schepen naar Indië en andere Aziatische landen. Het was een plek van afscheid en hereniging en belangrijk voor de koloniale scheepvaart.

Het maritieme verleden diende als inspiratie voor het ontwerp van het indrukwekkende gebouw door SeARCH. Het heeft de vorm van een reusachtig VOC-schip en het atrium is aangekleed met tropische planten. De Hortus Botanicus en het Tropenmuseum gaven hiervoor advies. Het klimaat is er niet alleen aangenaam voor planten, maar ook voor mensen: rondom de groene binnentuin bevinden zich een bakker, een restaurant, een bar en een zwembad die ook toegankelijk zijn voor gasten die niet in het hotel verblijven.

Ook over de duurzaamheid is goed nagedacht. Het hotel is een zero energy building met 200 luxe kamers. Deze zijn stuk voor stuk in een fabriek gebouwd, waar ze zijn voorzien van badkamer, balkon en techniek. Vervolgens zijn ze op een vrachtwagen vervoerd naar het Java-eiland, waar ze binnen drie weken werden opgestapeld tot 30 meter hoogte. De wanden en plafonds van de prefab hotelkamers bestaan uit cross laminated timber. Alle balken, kolommen, plafonds en kozijnen zijn gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen.

 

“Een gebouw waar je bij binnenkomst een wauw gevoel van krijgt. Een voorbeeldproject waar de jury meer van wil zien in de stad.”
Publieksjury AAP 2019
“Zodra gasten zijn ingecheckt en wat verder lopen langs het hoekje bij de balie zijn ze erg onder de indruk van de ruimte. Soms gaan bezoekers ook facetimen om te laten zien waar ze zijn en hoe mooi het hier is. Het is echt leuk om te zien dat iedereen heel blij wordt van dit hotel.”
Receptionist Fabienne Rietdijk uit Heemstede
Website by HOAX Amsterdam