15 Jaar AAP – IJhal

Wiel Arets Architects, 2017

Station Amsterdam Centraal is één van de belangrijkste knooppunten van openbaar vervoer in Nederland. Om het grote aantal reizigers optimaal te kunnen bedienen onderging het negentiende-eeuwse station, oorspronkelijk ontworpen door P.J.H. Cuypers, A.L. van Gendt en L.J. Eijmer, een metamorfose.

 

Onderdeel van deze verandering is de IJhal naar ontwerp van Wiel Arets Architects. Aan de noordzijde van het station ligt deze nieuwe voetgangerspassage tussen het verhoogde busstation en de autotunnel. Ook de metro is te bereiken via de nieuwe passage. Met de passage is zowel een horizontale als verticale verbinding gemaakt tussen de verschillende vervoersstromen.

Alles in het ontwerp van Wiel Arets Architects heeft als doel de constante beweging van de voetganger te laten zien. Verdiepingshoge LED-schermen tonen afwisselend stadsscenes en reclames. De lichtgele terrazzovloer wordt samen met de gebruikers van de passage weerkaatst in het plafond, dat bestaat uit afgeronde vierkante en rechthoekige spiegels, en in de met spiegels bekleedde zuilen die de as van de passage accentueren. Wintervaste planten zijn een aangename aankleding van de trappartijen naar het bovengelegen busstation.

In de passage zijn diverse eetgelegenheden te vinden. Terwijl de zuidzijde van het station wordt gedomineerd door winkels, kan de bezoeker aan de noordzijde dineren met uitzicht op het water. Het is duidelijk dat de passage een belangrijke verbinding is en met haar open karakter en het vele gebruik van glas de stad wil verbinden met het IJ.

“Architect en opdrachtgever hebben er een feest van gemaakt […] De IJhal straalt luxe en grandeur uit. Hij is een verrijking van Amsterdam en een cadeautje voor alle Amsterdammers en de vele toeristen.”
Publieksjury AAP 2018
“It is quite nice to have this big open space, to be able to walk through it so easily and access public transport. This is a remarkable space and I don´t think it will date too badly. The ivy inside is a nice touch; it makes the hall a little bit more welcoming and less clinical."
Reiziger Iain Gallagher uit Utrecht