15 Jaar AAP – Noord/Zuidlijn

Benthem Crouwel Architects, 2018

Met ongekend doorzettingsvermogen werd 25 jaar gewerkt aan de realisatie van de Noord/Zuidlijn.

Het resultaat speelt sinds de oplevering in 2018 een hoofdrol in het Amsterdamse ov-netwerk. De metrolijn legt een weg van tien kilometer af van metrostation Noord naar treinstation Zuid, via het Centraal Station, het Rokin en de Vijzelgracht, onder de 19e-eeuwse wijk De Pijp door. De route resulteerde in vijf ondergrondse en twee bovengrondse stations, die allemaal werden ontworpen door Benthem Crouwel Architects. doelstelling was om ruimtelijk een minimale impact te hebben op de bestaande gebouwde omgeving.

De stations zijn overduidelijk geen gebouwen, maar dienen als verlengde van het openbaar gebied, een verlengstuk van de straat. Om dit kracht bij te zetten werd daglicht de leidraad in het ontwerp. Door slimme technische toepassingen en speciale verlichting is er geprobeerd een natuurlijke verbinding tussen straat en metro te creëren.

Toch heeft ieder station duidelijk een eigen identiteit én een link met de bovengrondse context. Op diverse plekken zijn bijzondere elementen toegevoegd, zoals kunstwerken en archeologische vondsten. Over details zoals verlichting, bestrating en bewegwijzering is zorgvuldig nagedacht

“Met genuanceerde en doordachte ruimtelijke inpassingen hebben de architect en opdrachtgever de stad een nieuwe ruggengraat gegeven. Vrijwel direct na opening werd de metro gebruikt alsof hij er altijd zo is geweest. Overgangen tussen het openbaar domein bovengronds en de perrons ondergronds zijn indrukwekkend en vanzelfsprekend tegelijkertijd.”
Vakjury AAP 2019
"De Noord/Zuidlijn heeft veel betekend voor reizigers en bewoners aan de andere kant van het IJ. Deze ruimte is mooi en modern en goed beveiligd met camerasystemen. De informatie voor reizigers vind ik goed aangegeven. Het wordt hier elke dag schoongemaakt en het is veilig voor de reizigers en personeel. Zodra er iets niet in orde is, springen wij bij.”
Toezichthouder GVB Delano Kemper uit Almere
Website by HOAX Amsterdam